Aristokratski šarm perzijske mačke

Foto: Shutterstock
 
PREMA legendi, čarobnjak je stvorio perzijsku mačku od bljeska dvije zvijezde i dima. Upravo to opisuje ove prelijepe životinje. To su životinje vatrenog karaktera, prelijepih prodornih očiju i mekog krzna.
 
U 16. stoljeću, kad su se pojavile u Europi, bile su statusni simbol i sa sijamkama se borile za titulu “kraljice mačaka”. 
 
Danas je jasno da je svaka pasmina mačaka “kraljevstvo za sebe”, te da svaka od njih “caruje” u kući u kojoj živi. Naš perzijaner Moca uskoro puni 13 godina, no usprkos tome što je vremešan, još uvijek plijeni aristokratskim šarmom i ima karakter mušičavog, mrzovoljnog gospodina.

Kada je stigao kod nas, izgledao je kao pufnica, nije se moglo dokučiti gdje mu je rep, a gdje glava. Odmah smo ga zavoljeli, a zahvaljujući brižljivoj njezi, ali i našoj ljubavi, izrastao je u velikog umiljatog mačka.

Kastriran je s dvije godine, u vrijeme kada su se u susjedstvu počeli pojavljivati čupavi mačići. U početku nam je to bilo smiješno, ali smo shvatili surovu realnost - Mocini potomci ni izbliza neće imati tako dobar život kao on, jer će vjerojatno završiti kao neželjeni beskućnici.

Operaciju je lako podnio i brzo se oporavio. Iako sam mislila da će se udebljati i promijeniti karakter, ništa od toga nije se dogodilo. Moca je ostao onaj stari. Uzeli smo nekoliko njegovih čupavih potomaka iz susjedstva, koji su postali dio našeg “mačjeg stada”.  

Pošto je Mocika bio kastriran (kasnije smo sterilizirali i ostale mačke), među njima nije bilo rivalstva. Naravno uvijek se znalo tko je glavni, ali nikada nije bilo svađe jer se “car” odnosio prema njima kao brižni tata i pravi uzor. 

Life Content

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara