Bengalska mačka: Izuzetna i plemenita osobnost u divljem ruhu

Bengalska mačka: Izuzetna i plemenita osobnost u divljem ruhu

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

BENGALSKA je mačka neodoljiva krupnija ljubimica pomalo divljeg izgleda i energičnog, ali nježnog temperamenta.

> Nasljedne bolesti bengalskih mačaka

Povijest

Radi se o posebno uzgojenoj vrsti nastaloj miješanjem domaće mačke i azijske leopard mačke kojoj duguje "divlje šare" i izgled. Takva se kombinacija prvi put spominje 1889. a kasnije
su uzgajivači odlučili da azijsku leopard mačku neće križati s bilo kojom domaćom mačkom pa su se odlučili za egipatski mau, i od njih je nastala prepoznatljiva bengalska mačka.

Iako se radi o vrlo popularnoj vrsti, ne priznaju ga sva felinološka udruženja jer se radi o hibridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izgled

Krzno joj odlikuju distinktivne tamnosmeđe ili bijele pjege, rozete i svjetliji trbuh. Može biti raznih boja. Nešto je veća od obične domaće mačke i vrlo je mišičava. Ima finu i glatku kraću dlaku te relativno malenu glavu u odnosu na tijelo. Živi od devet do 15 godina.


Temperament


Ovo je mačka vrlo plemenitoga temperamenta koja je od svojih dalekih predaka "povukla" najbolje osobine. Prekrasan izgled te vrlo privrženu i ugodnu narav. Više se i spretnije penje na stabla od domaćih mačaka, a ne bježi ni od vode. Ovoj živahnoj mački treba mnogo društva i interakcije, pustolovine i igre, tako da nije dobar izbor za one koji žele mirnu mačku.

Zanimljivosti

Osim tradicionalnih mačjih glasova,  režanja i zavijanja, bengalska mačka proizvodi i zvuk sličan cvrkutu. Ne mijauče.

Za kućnog se ljubimca preporučuje mačka koja je barem četvrta generacije azijske leopard mačke, dok se prve tri generacije čuvaju za daljnji uzgoj ili za specijalizirane domove za kućne ljubimce.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara