Brbljava prijateljica: Kako naučiti papigu da govori

Brbljava prijateljica: Kako naučiti papigu da govori

Foto: Shutterstock

VEĆINA ljudi se odluči uzeti papigu kao kućnog ljubimca upravo zbog mogućnosti da ih se nauči govoriti. Neke papige nauče govoriti ako se s njima dovoljno radi, a neke samostalno nauče riječi ili počinju oponašati zvukove oko sebe. To može biti jako zabavno, ali i nezgodno ako papiga nauči psovke ili oponašati zvuk telefona i zvona na vratima. Ako ste dobili stariju pticu koja je već bila u obitelji, ona može imati razvijen manji vokabular, iako možda neće usvojiti nove riječi. Mlade ptice morat ćete naučiti govoriti.

 
Govor kod papiga nije povezan s inteligencijom. Čak i tigrice, koje ne spadaju u najinteligentniju skupinu papiga, mogu naučiti govoriti ako im se svakodnevno ponavljaju iste riječi. Inteligentnije ptice biti će u stanju usvojiti širi spektar riječi i zvukova.
 
Važno je znati da papiga ne razumije ništa od onoga što govori, ona jednostavno ponavlja riječi koje čuje, doslovno i bez konteksta. 
 
Afrička siva papiga smatra se vrstom koju je najlakše naučiti da govori s obzirom na njezinu visoku inteligenciju i želju da udovolji.
 
Učenje govora različito je i ovisi o samoj ptici. Neke papige nikada ne progovore, bez obzira na trud koji ste uložili da ih naučite. Druge ptice će spremno ponavljati riječi koje ih učite ili će ignorirati vaše, a izabrati neke njoj zanimljive riječi iz okoline koje će usvojiti. 
 
Kako bi papige naučile govoriti, većinu vremena moraju biti izložene ljudskom govoru. To možete postići tako što ćete redovito razgovarati s papigom ili ćete ostavljati upaljen radio ili televiziju. Navikavanje na ljudski govor važan je dio u procesu učenja. 
 
Započnite učenje s jednostavnim riječima i nagradite svako oponašanje.
 
Papige vole entuzijazam, pa će puno prije usvojiti riječ koja u sebi krije neko uzbuđenje nego onu koju ste smireno izgovorili. Zato papige puno lakše nauče psovke od normalnih riječi. 
 
Ptice uče i jedna od druge, pa ako imate jednu pticu koja govori druga će ju ptica početi oponašati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Papige mogu zaboraviti riječi koje ne čuju redovito, zato joj stalno ponavljajte riječ koju ste je naučili. 
 
Mužjaci su skloniju usvajanju novih riječi od ženki, iako to nije strogo pravilo.
 
Možete snimiti riječi koje želite da papiga nauči i pustiti ih da se ponavljaju dok vi niste kod kuće. Tako će ptica brže svladati govor, jer je ponavljanje ključ uspjeha. 
 
Ne budite frustrirani i ljuti ako ptica odmah ne nauči govoriti. To ne samo da je neproduktivno nego i nepošteno. To što će vaša ptica progovoriti samo je bonus, a ne glavni razlog zbog kojeg imate pticu.
 
Ako vaša ptica sporo usvaja riječi, pokušajte sa zvukovima. Neke ptice puno lakše nauče zviždukati neku jednostavnu melodiju i općenito su bolje u oponašanju zvukova.
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara