Doček Nove godine za kućne ljubimce: Trauma ili samo običan dan?

Foto: Shutterstock

BOŽIĆNI i novogodišnji blagdani za naše kuće ljubimce većinom znače stresno razdoblje i to zbog uporabe pirotehničkih sredstava.

Pucnjave se više boje psi nego mačke. U šetnju ih treba voditi na povodcu, a tijekom dočeka Nove godine veterinari ne preporučuju da ih se smiruje lijekovima.

"Pse je najbolje držati zatvorene u kući i stanovima i pustiti glasno televiziju ili radio jer time praktički sprječavamo psa da čuje snažan prasak i detonaciju, što pobuđuje strah u psima. Kao i kod svih drugih bolesti, tako je i sindrom straha najbolje sprječavati", kaže profesor s Veterinarskog fakulteta Nikša Leno.

Iako će većina tijekom novogodišnje noći razmišljati o sedativima za svoje kućne ljubimce, naš sugovornik savjetuje drugačiju metodu smirivanja naših četveronožnih članova obitelji.

"U slučaju da psi panično doživljavaju taj strah te da ih ne može ni glasna glazba s televizora ili radija odagnati od slušanja tog zvuka i tih praskova, onda je u rijetkim slučajevima možda potrebna i pomoć veterinara, da se pristupi medikamentoznoj terapiji. No, to svakako ne preporučujem", ističe Leno.

"Mačke se uglavnom same zaštite"


Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana za životinje koje su u strahu preporučuju se kratke šetnje, rano ujutro ili kasnije u noći, uz obavezan povodac.

"Slušamo i na radiju vrlo često da se psi prepadnu i pobjegnu, čak i oni koji se prije nisu bojali pucnjeva. Svake godine imamo obavijesti da je izgubljen pas koji se prepao. Tako da je za psa, bojao se ili ne, najbolje da se u tom vremenu vodi na povodcu".

Pirotehnike se većinom boje psi, no i mačke znaju biti strašljive. Ipak, one su puno snalažljivije, pa će si same naći zaklon i tako se zaštititi i suzbiti strah.

"Rijetko koja mačka će se bojati pucnjave i mačka praktički nađe svoj mir u tamnom, mirnom prostoru u kući. Ona se sama od toga zaštiti", zaključuje Leno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara