Hobotnice imaju sposobnost vidjeti s kožom

Hobotnice imaju sposobnost vidjeti s kožom

Foto: AFP/Arhiva Index

KADA bi životinje bile superjunaci, hobotnica bi imala najbolje supermoći.

Ova bića imaju čak 8 spretnih ruku, mogu mijenjati boju, komunicirati putem svjetla, koje se generira na njihovoj koži, okusiti stvari dodirom, ispuštati tintu i slično. One su jedne od najinteligentnijih beskičmenjaka na svijetu, a plivaju pomoću mlaznog pogona.
 
I kao da sve ove osobine nisu dovoljne, znanstvenici su sada otkrili još nešto: hobotnica navodno može gledati svojom kožom.
 
Istraživanje je proveo tim znanstvenika sa Sveučilišta Kalifornija te su njime potvrdili ono o čemu se već duže nagađalo: koža hobotnice sadrži iste proteine (opsine) osjetljive na svjetlo, kakve nalazimo i u očima te njihova koža reagira na svjetlo, neovisno o središnjem živčanom sustavu.
 
"Njezina koža ne osjeća svjetlost s istom količinom detalja, kao što to rade njezine oči i mozak. Ali, ona može osjetiti povećanje ili promjenu u svjetlosti", zaključak je istraživača.
 
Tijekom ispitivanja, odgovor na podražaj mijenjao se ovisno o valnoj duljini svjetlosti, a stanice su bile najosjetljivije na plavo svjetlo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara