Izmučeni lav Marjan s bogataševa krova u Kabulu ipak premješten u zoo

Video: YouTube (AFP)

KABULSKI zoološki vrt dobio je ovaj tjedan novu atrakciju: Marjana, lava koji je živio na krovu mramorne palače u glavnom gradu.

Bogati afganistanski građevinski poduzetnik kupio je prošlog proljeća za oko 20.000 dolara mladog lava kojeg je stavio na terasu svoje velike mramorne rezidencije u središtu Kabula. Za gomile mesa, plaću za čuvara i posjete veterinara poslovni je čovjek morao trošiti više od 1.000 dolara mjesečno za brigu za lavića koji je rastao. Međutim, stvari su krenule loše.


Službe za zaštitu životinja pronašle su lava u listopadu prošle godine u lošem stanju. "Bio je kritično. Bio je gotovo mrtav, nije se više mogao micati ni podići glavu", rekao je za AFP njegov veterinar Abdul Kadir Bahavi.

"Dobrog je zdravlja i voli se igrati"

"Nismo znali hoće li preživjeti. Naši su napori donijeli ploda i danas je dobrog zdravlja, voli se igrati i mislim da nas voli", dodao je.

Bivši vlasnik brani se i niječe bilo kakvu okrutnost prema velikoj mački čije se zdravlje rapidno pogoršavalo unatoč činjenici da je, kako tvrdi vlasnik, jeo preporučene porcije mesa. Mladi je mužjak dobio ime Marjan u sjećanje na poluslijepog lava iz Kabula koji je postao simbol otpora zemlje jer je preživio sovjetsku invaziju, građanski rat i talibanski režim. Uginuo je 2002. godine

Današnji Marjan, koji sada ima nešto više od godine dana, postao je zvijezda prošle godine kada je jedan novinar otkrio da živi na krovu rezidencije kabulskog bogataša.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara