Japanci moraju prekinuti izlov kitova na Antarktici: Kitovi za "znanstvena istraživanja" završavali u ribarnicama

Video: YouTube (Al Jazeera)

JAPANCI moraju prekinuti izlov kitova u području Antarktike, u skladu s odredbom najviše sudske instance UN-a, Međunarodnoga suda pravde koji je u ponedjeljak ocijenio da Tokio to radi u komercijalne svrhe, prikazujući ulov ovih velikih sisavaca kao znanstvena istraživanja.

"Japancima treba oduzeti sve dozvole i licence koje su im izdane u okviru istraživačkog programa Jarpa II. i ne dopustiti im potpisivanje novih sporazuma u sklopu tog programa", objasnio je predsjednik suda Peter Tomka. "Posebne dozvole izdaju se samo za znanstvena istraživanja", rekao je Tomka u haškoj palači pravde. Istu je dozvolu 2010. dobila i Australija. Službena Canberra tvrdi da Japanci love kitove u komercijalne svrhe, prikazujući ih kao znanstveni istraživački program.

"Ovdje je u pitanju financijska korist, a ne isključivo znanstveni kriteriji", rekao je sudac Tomka, istaknuvši nedovoljnu transparentnost u objavljivanju potpuno "nerazumnih" kvota. Ocijenivši kako Tokio zaobilazi moratorij iz 1986. kojim se dopušta lov na kitove isključivo u znanstvene svrhe, Canberra je od Međunarodnoga suda pravde zatražila da Japanci prekinu svoj istraživački program Jarpa II. Australci tvrde da je Japan u razdoblju između 1987. i 2009. ulovio više od 10.000 velikih sisavaca, većinom minke kitova.

Lov u okviru znanstvenih istraživanja, a meso završavalo u ribarnicama

Japanci za koje je izlov kitova tradicija tvrde da je riječ o znanstvenom istraživanju, no ne kriju da meso ulovljenih kitova završava i u japanskim ribarnicama. "Kao država koja poštuje zakon i odgovorna članica međunarodne zajednica, Japan će poštovati odluku suda", rekao je novinarima po izlasku iz sudnice izaslanik japanskog izaslanstva na sudu Koji Tsuruoka.

Jedine dvije države na svijetu koje se službeno bave izlovom kitova u komercijalne svrhe su Noveška i Island.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara