Japanski čin: Simpatičan mali španijel s Dalekog istoka

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

JAPANSKI čin ili japanski španijel jedna je od starijih pasmina koja se spominje još u prvom tisućljeću. Malen je to i profinjen španijel, prodornih očiju, inteligentan i privržen.

Porijeklo

Japanski čin nam, kako mu i ime govori, dolazi s Dalekog istoka. Kao zemlja porijekla prisvajaju ga Kina i Japan, iako se prema starim dokumentima pretpostavlja da dolaze iz Koreje, odakle su proširili po Japanu, Kini i drugim zemljama.

Izgled


Ovo je malen pas visine od 20 do 27 centimetara, prosječne težine oko pet kilograma. Ima dugu mekanu dlaku koja se javlja u više kombinacija boja: crna i bijela, crvena i bijela te kombinacija crne, žutosmeđe i bijele.

TemperamentTekst se nastavlja ispod oglasa
Japanski čin je privržen i odan pas. Inteligentan te se ponekad ponaša pomalo poput mačke - voli se penjati i skrivati na neobičnim mjestima, ali i biti u centru pozornosti te vam se sklupčati u krilu.

Prema svojoj obitelji je nježan i pun ljubavi, a prema strancima ponekad rezerviran i strašljiv. Poslušan je, ali zna biti i tvrdoglav. Kako je dosta oprezan, dobar je pas čuvar.

Dobro se slaže s djecom, ali ne podnosi kaos ni grubu igru.

Uvjeti i njega

Japanskom činu ne treba mnogo vježbe, ali uživa u svakodnevnoj šetnji. Idealan je za život u stanu, ne treba mu mnogo prostora. Ne podnosi ekstremne temperature i zbog duge ga dlake treba svakodnevno češljati.

Oči mu treba svakodnevno čistiti jer je sklon upalama.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara