Jeste li znali? Koja životinja ima najosjetljiviji nos?

Jeste li znali? Koja životinja ima najosjetljiviji nos?

Foto: Shutterstock

SLONOV nos nije samo vrlo dug, on je i najosjetljiviji u životinjskom svijetu, tvrdi studija japanskih znanstvenika objavljena u listu Genome Research.

Genom afričkog slona ima najveći broj gena koji se odnose na olfaktivne (mirisne) receptore, gotovo 2.000, tvrde znanstvenici.

To znači da je u slona osjetilo mirisa pet puta razvijenije nego u čovjeka i dva puta jače nego u psa. Konačno, prema studiji, slon je pretekao i dosadašnjeg šampiona u životinjskom svijetu - štakora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Očito, slonov nos nije samo dug, on je i najuspješniji", kazao je voditelj studije Yoshihito Niimura sa sveučilišta u Tokiju.

Način funkcioniranja olfaktivnih gena slona nije još dobro shvaćen, no očito im je pomogao da prežive kroz evoluciju. Osjetilo njuha omogućuje životinjama da pronađu hranu i partnera te izbjegnu predatore.

Znanstvenici su u studiji usporedili mirisna osjetila slonova s 13 drugih životinja, među kojima su koze, zečevi, indijsko prase, krave ili čimpanze.

Primati i ljudi imaju najslabije gene za miris, otkriva studija, a Niiumura objašnjava da je to možda posljedica jakog razvoja osjetila vida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara