Kad mačke putuju

Kad mačke putuju

Foto: Shutterstock

VRIJEME je godišnjih odmora i spremate se na put s kućnim ljubimcem. Ako je vaš ljubimac mačka, baš i nemate sreće, jer su one vjerojatno najgori suputnici među životinjama. Dok će primjerice pas opušteno spavati za vrijeme vožnje, mačka će vam skočiti na glavu i prestravljeno mjaukati cijelim putem. Kako bi vam olakšali takvo putovanje donosimo popis deset stvari koje morate imati sa sobom.

 
1. Potvrda da je mačka zdrava.
 
Prije puta posjetite veterinara koji će pregledati mačku i dati potvrdu da je životinja zdrava. Ako još niste obavili sva cijepljenja, sad je pravo vrijeme. 
 
2. Identifikacija.
 
Nabavite mački ogrlicu s markicom na koju ćete ugravirati svoje podatke za slučaj da životinja odluta ili, još bolje, mikročipirajte svoju mačku. Tako ćete biti sigurni da će se vratiti vama ako je netko pronađe.
 
3. Kao kod kuće
 
Putovanje u malom prijenosniku isfrustriralo bi i najmirniju mačku, zato se pobrinite da joj što više olakšate. U nosiljku stavite njenu dekicu koja miriše na kuću ili na vas i nekoliko omiljenih igračaka. Na putovanje ponesite i mačji krevet kako i joj dodatno olakšali prilagodbu na novi prostor.
 
4. Prva pomoć
 
Uzmite sa sobom sprej protiv buha i krpelja, a ako mačka već uzima neke lijekove svakako i njih ponesite. Mačkama nemojte davati sredstva za smirenje, jer mogu imati loše posljedice na njihovo zdravlje.  
 
5. Igračke i poslastice
 
Kad bi pitali vašu mačku ona sigurno ne bi pristala na putovanje s vama, a ne bi je oduševila ni činjenica što ste baš 100 m od plaže. Mačke ionako cijeli odmor provedu u hotelskoj sobi. Zato joj ponesite što više igračaka i omogućite joj da se zabavi dok ste vi vani u potrazi za savršenim tenom. Redovito nagradite svoju mačku nekom poslasticom kako bi joj pokazali da cijenite njeno strpljenje.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
6. WC
 
To što se sada nalazite u hotelu ne znači da će vaša mačka odjednom početi služiti hotelskom kupaonicom. Ponesite joj njenu kutiju s pijeskom i redovito ga mijenjajte. Zapamtite da to što mačka nuždu obavlja u kutiji s pijeskom ne znači da može izdržati cijelu vožnju bez wc-a. Svaki put kad stanete omogućite mački pristup kutiji s pijeskom. 
 
7. Voda
 
Pobrinite se da tijekom cijelog putovanja mačka ima pristup vodi i da pije redovito.
 
8. Uzmite posebnu torbu u kojoj će biti pospremljene sve mačkine stvari.
 
9. Hrana
 
Odmor nije pravo vrijeme za promjenu mačje prehrane. Sa sobom ponesite dovoljno hrane za cijelo putovanje. Ne hranite mačku barem 3 sata prije putovanja, ali ako put traje dulje od 6 sati osigurajte joj pristup hrani. 
 
10. Prijenosnik za mačke
 
Ako ste mislili mačku ostaviti slobodno u autu, razmislite ponovno. One su životinje koje sigurno za vrijeme vožnje neće sjediti mirno i gledati kroz prozor, zato je najsigurnije za sve da budu smještene u prijenosniku. Prijenosnik bi trebao biti dovoljno velik da mačka u njemu može stajati i okrenuti se. Kako bi navikli mačku na prijenosnik ostavite ga u kući s otvorenim vratima. Ako mačkasamostalno  ne uđe, sami je polagano stavite i ostavite da stoji 5 min i postepeno produljujte vrijeme boravka.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara