Kako naučiti psa da bude poslušan i bez nagrade

Kako naučiti psa da bude poslušan i bez nagrade

Foto:Shutterstock

KADA započinjete s dresurom psa veliku važnost u tom procesu imaju "nagrade". Mnogi vlasnici nastave nagrađivati svoje ljubimce i nakon što taj prvi period završi, a problem nastaje kad pas odbija poslušnost u situacijama kada ne dobiva nagradu. 

 
Za početak trebate procijeniti koliko ćete poslastica dati psu. Ako želite naučiti psa neki novi trik, nakon svakog uspješnog izvođenja morate mu dati nagradu kako bi on znao da je napravio što ste od njega tražili, ali i kao motivaciju. Nakon što je pas u potpunosti savladao novu naredbu morate prestati s davanjem nagrada, kako bi pas reagirao isključivo na vaš glas, a ne zbog keksa koji očekuje. Evo nekoliko savjeta kako "odviknuti" psa od nagrađivanja.
 
Na početku dresure uz svaki keks kao nagradu  neka ide i vaša verbalna pohvala. Tako će pas nakon uspješnog izvršenja naredbe očekivati vaše odobrenje i pohvalu, jednako kao i keks. 
 
Razmislite što sve vaš pas voli, a da nije hrana. To može biti maženje, igranje, dugačke šetnje, nova igračka i polako ih počnite uvoditi kao nagradu umjesto keksa. 
 
Napravite popis stvari koje vaš pas voli, od onih koje voli najviše pa do onih na samom dnu. Počnite nagradu prilagođavati izvedbi. Ako je pas spor i nezainteresiran u izvršenju naredbe, dajte mu nagradu s dna popisa, a ako je brzo i uspješno svladao što ste od njega zahtijevali dobit će onu koju najviše voli. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kad izdajete naredbu nikada ne dozvolite da pas vidi što je nagrada. Morate ga naučiti da je poslušnost nešto što se od njega očekuje uvijek, a ne da on odluči, na temelju nagrade, hoće li biti poslušan ili ne.
 
Kada tek započnete s "odvikavanjem" morat ćete češće davati nagrade s vrha popisa. Tako će vaš pas shvatiti da ga uvijek očekuje nekakva nagrada za poslušnost, ali će se dodatno truditi nadajući se da će to bit baš ona najbolja. 
 
S vremenom ćete hranu zamijeniti pohvalom ili maženjem. Ipak s vremena na vrijeme nagradite psa keksom ili nekom drugom hranom, kako bi ga motivirali  na dodatan trud u nadi da će dobiti neku od svojih omiljenih nagrada. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara