Kako odabrati imena psima i mačkama i naučiti ih da se na njih odazivaju?

Kako odabrati imena psima i mačkama i naučiti ih da se na njih odazivaju?

Foto: Shutterstock

IMENOVANJE vašega psa ili mačke nije samo zabavna i kreativna aktivnost. Ključno je i pri treniranju vaše životinje te tako utječe i na njezinu sigurnost i zdravlje.

Ako je ljubimac dobro naučio svoje ime, na njega će obraćati pozornost i ono će ga dovoditi u stanje povećane pažnje. Tako ćete ga moći dozvati u slučaju opasnosti, blizu ceste, velikog, agresivnog psa i slično.

Kako naučiti ljubimca njegovo ime?

Za podučavanje psa ili mačke da nauči svoje ime treba nešto vremena. Ljubimci koji su dotad živjeli usamljenim životom ili malo komunicirali s ljudima trebaju prvo naučiti da im se isplati poslušati vas.

Učenja pasa i mačke njihova imena traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ali postupak je isti. Jednostavno morate odabrano ime povezati s pozitivnim iskustvom. To može biti mala, ali ljubimcu vrijedna nagrada (poslastica, maženje, igra u kojoj uživa). Učinite to zabavnim i lakim iskustvom te imajte na umu da su pritom važni intonacija vašeg glasa te ponavljanje. Podučavajte ga veselim glasom te što češće ponavljajte njegovo ime, nakon čega odmah slijedi nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Isprva će reakcija ljubimca na vaše dozivanje biti samo pogled uprt u vas, ali kasnije će se početi i odazivati te vam prilaziti na poziv.

Znanost u imenima pasa i mačaka

Psi i mačke na neke suglasnike reagiraju jače nego na druge jer im privlače više pozornosti, tj. aktiviraju više audioreceptora u mozgu. To su "k", "p" i "d". Neki drugi, mekši konsonanti, uzrokuju slabiju moždanu reakciju.

"Znamo da kratka, odrješita zapovijed u uzlaznoj intonaciji potiče motoričku aktivnost, tj. pokret, dok riječi izgovorene dugo, polagano i mirno nemaju takav učinak", ističe Pachel za Pets WebMD.

Ljudi koji pse vode na natjecanja u spretnosti koja zahtijevaju mnogo zapovijedi preferiraju kratka, jednosložna imena. Drugi se obično odlučuju za dvosložna. Duga imena su nespretna za brza dozivanja i upozorenja te ljubimcima obično treba nešto duže da ih nauče.

Također se ne preporučuje psima davati zastrašujuća imena koja bi ljude, kada ih na ulici dozivate, mogla uplašiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara