Kako pripremiti mačku na dolazak djeteta u obitelj?

Foto: Shutterstock

AKO imate mačku i nervozni ste oko toga kako će se prilagoditi na vaše novorođenče, evo nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći:

1. Pripreme započnite već u trudnoći

S mačkama treba imati na umu da većina njih ne reagira dobro na nagle promjene pa iskoristite trudnoću za prilagodbu. Razmislite o tome kako će vam se promijeniti dnevna rutina te već unaprijed odredite dijelove kuće u koje mačka neće smjeti ići. Ako trebate promijeniti mjesto kutije za izmet i posude s hranom, učinite to postupno i dovoljno rano, a ne u trenutku kada dijete dovezete doma. Izbjegavajte prevelike promjene, kao što je iznenadno izbacivanje kućne mačke van.

2. Naviknite mačku na miris i zvuk novorođenčeta


Prijelaz mora biti postupan. Tijekom trudnoće možete povremeno pustiti snimku dječjega plača, naviknite je na miris dječjeg losiona i pudera. Nećete je moći naviknuti na sve aspekte života s djetetom, ali se potrudite da je pripremite koliko možete.

3. U sobu u kojoj dijete spava zabranite pristup mački

Mačka neće namjerno učiniti ništa nažao djetetu, ali moglo bi se dogoditi da se usred noći želi maziti, kod čega postoji opasnost od gušenja. U sobu u kojoj dijete spava mački treba potpuno zabraniti pristup.

4. Bez velikih predstavljanja

Kada dođete doma s djetetom, pustite mačku da mu prirodno priđe. Dajte joj vremena. Mačke ne reagiraju dobro na prisilu pa pokušajte ostati što je moguće opušteniji. Ako je vaša ljubimica nervozna i skriva se, najgore što možete napraviti jest prisiliti je da izbliza vidi dijete. Možete je pokušati namamiti nekom poslasticom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara