Kako zečevi komuniciraju

Kako zečevi komuniciraju

Foto: Shutterstock

ZEČEVI  su prilično tihe životinje zahvaljujući činjenici da su često nečiji plijen. Zbog toga su razvili poseban oblik komunikacije, od skakanja u zrak od sreće, preko pomicanja nosnica do rušenja na bok. Donosimo vam njihovo značenje.

 
Skakanje u zrak
 
Ljudi koji dobro ne poznaju zečeve možda ne znaju da oni sreću i uzbuđenje izražavaju prilično dramatično. Oni plešu! Skaču u zrak, izvijaju se, udaraju nogama prema van i zapravo su pravi mali spektakl. Nekada uzmu zalet kako bi skočili u zrak ili se jednostavno odbace u stranu, a nekada skakanje završi pravim akrobacijama.
 
Zec 500
 
Ovo je naziv za kombinaciju sreće i brzine. Ekstremno brzo jurcanje po kući često mogu popratiti i skokovi, a obično se događa prije nego mu date poslasticu.
 
Rušenje na bok
 
Situavija koja se obično dešava kada je zec zadovoljan, a često mu prethodi nekoliko okreta glavom prije nego se jednostavno sruši na pod. 
 
Lizanje
 
Lizanje označava privrženost. 
 
Zujanje/Gakanje
 
Dok trče u krug zečevi mogu proizvesti zvuk sličan gakanju. To označava sreću ili, ako trče oko drugog zeca; seksualnu privlačnost.
 
Predenje/škrgutanje zubima
 
Zečevi ponekad ponekad iskazuju zadovoljstvo dok ih mazite tako što škrguću zubima. Ovo je zečji oblik predenja. Aki to može značiti i neugodu ili bol. Škrgutanje povezano uz bol glasnije je i češće od onog vezanog za ugodu. Ako je zec napet, ne pokušava se jesti ni micati i pokazuje znakove agresije, znači da je škrgutanje vezano uz bol.
 
Režanje
 
Režanje je znak da je zec ljut ili pod stresom i uvijek ga prati agresivno ponašanje, zato pazite.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrištanje
 
Zec vrišti samo ako ga jako boli ili ako umire. Ako se ovo dogodi, smjesta ga odvedite veterinaru.
 
"Bacanje zemlje"
 
Nezadovoljni zečevi mogu namjerno "bacati zemlju" dok odlaze od vas. Taj pokret stražnjim nogama podsjeća na kopanje i odbacivanje zemlje, a očekujte da ćete ga dobiti nakon što ste mu ošišali nokte.
 
Trljanje bradom
 
Tako zečevi kažu "Moje!". Zečevi trljaju bradu o željeni objekt, pri čemu ispuštaju poseban miris i tako označavaju da je nešto njihovo. 
 
Njuškanje
 
Njuškanjem zečevi istražuju teritorij, ali i šefuju želeći nam njuškanjem poručiti da smo na njihovom teritoriju. Nekad njuškanje služi i kako bi skrenuli pozornost na sebe, primjerice ako ih ne mazimo.
 
Kopanje
 
Ako sjede na vašim nogama i započinju "kopati" znači da traže vašu pozornost.
 
Štipanje
 
Još jedan oblik privlačenja pozornosti. Iako vas ne žele ozlijediti, štipanje ponekad zna biti iritantno. Upozorite svog zeca svaki put kad vas uštipne i uskoro će se štipanja prorijediti i nestati. Nekad je štipanje posljedica agresivnog ponašanja ako zec smatra da ste mu ugrozili teritorij. Agresija se može zaustaviti sterilizacijom. 
 
Lupkanje
 
Zečevi lupkaju stražnjim nogama ako osjete opasnost, a služi kao upozorenje drugima da pripaze.
 
Iako se zečevi ne glasaju kao psi ili mačke oni imaju oblik komunikacije koji ćemo brzo razumjeti ako sam malo obratimo pozornost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara