Kavalir King Charles španijel: Umiljata i vrlo suosjećajna kućna maza

Foto: Shutterstock

KAVALIR King Charles španijel umiljat je, zaigran i vrlo prijateljski nastrojen pas za pratnju i igru.

Porijeklo

Ovaj se pas razvijao pod drugim imenima (najpoznatiji Blenheim), a kao Kavalir King Charles španijel priznat je 1945. godine, nakon što je pasmina jedva preživjela 2. svjetski rat. Svi današnji kavaliri potomci su samo šest britanskih pripadnika te pasmine koji su preživjeli rat.

Izgled

Ova pasmina ima dugu dlaku koja se može javljati u ovim kombinacijama: crna i žutosmeđa ili bijela, crna i crvenkasta ili zagasita crvena ili bijela i crvena. Krzno treba redovito češljati i četkati, posebice na ušima. Važno je redovito mu čistiti uši te šišati dlake između šapa.

Ima duge, viseće uši i velike tamne oči molećiva i osjećajna pogleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visok je od 30 do 33 centimetara, a težak između šest i 8,2 kilograma, mužjaci su podjednakoga rasta kao i ženke. Dosta su dugovječni, žive od 10 do 15 godina.

TemperamentOvaj je pas privržena i odana maza koja obožava obitelj i ne voli dugo biti sama. Nježan je i prijateljski nastrojen te prilagodljiv različitim prostorima. Lako ga je dresirati i voli djecu, ali ipak ne premalenu.

Izuzetno je osjećajan i empatičan te svjestan vašega raspoloženja. Nerijetko će vas pokušavati udobrovoljiti i utješiti ako ste loše volje, zbog čega je poznat kao vrlo dobar terapijski pas.

Dosta je aktivan i trebaju mu šetnje. Kako je sklon lepršavim i neopreznim šetnjama, vodite ga na uzici.

Zdravlje

Ova je pasmina podložna većim zdravstvenim problemima, od srčanih, do siringomijelije (stvaranja šupljina u moždanom deblu), zatim problema s ušima kojima su skloni svi španijeli te displazije kukova koja se javlja kod mnogih pasmina.

Zanimljivost

Dama iz Dame i skitnice originalno je zamišljena upravo kao kavalirka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara