Koliko je čokolada zapravo štetna za pse?

Foto: Shutterstock

ONO što je zdravo za nas, nije i za naše ljubimce. Čak i nekoliko kockica čokolade psima mogu jako naškoditi zbog teobromina kojega ne mogu probaviti.

Tamna čokolada


Čokolade koje sadrže visoki postotak kakaa najviše su toksične za pse. Zapravo, psi ne mogu probaviti teobromin iz čokolade, što utječe na rad živčanog sustava i bubrega. Zbog toga, psi koji pojedu čokoladu doživljavaju napadaje, drhtavicu i povraćanje.

Mliječna čokolada


Desetak grama mliječne čokolade po kilogramu tjelesne mase može biti smrtonosno. Što znači, oko 400 grama čokolade otrovno je za psa od deset kilograma, a oko 200 grama za psa od pet kilograma. Razne čokoladice sadrže između 60 i 90 grama mliječne čokolade. Dovoljno je da pas od deset kilograma pojede dvije ili tri čokoladice da bi se otrovao. Čak i one manje zaslađene imaju istu razinu toksičnosti.

Čokolada za kuhanje

Oko šest grama ove čokolade po kilogramu tjelesne mase može biti smrtonosno. Dvije štangice čokolade za kuhanje mogu dovesti do trovanja psa od deset kilograma, a čak jedna štangica može biti opasna za male pse.

Kakao


Oko 17 grama kakaa po kilogramu tjelesne mase psa može biti štetno. Znači, pas od deset kilograma može se otrovati ako pojede oko 150 grama slatkog kakaa.

Bijela čokolada

Bijela čokolada nije ni približno opasna kao tamna i mliječna. Ova vrsta čokolade pravi se od kakaova maslaca koji ne sadrži istu opasnu količinu teobromina pa je samim tim i najmanje toksična. Bilo bi potrebno mnogo bijele čokolade da se pas otruje. Međutim, masti i šećer koje sadrži u velikim količinama mogu biti vrlo štetni za gušteraču.

Suština je da je, bez obzira na težinu vašeg pasa, čokolada otrovna! Stariji psi, štenci i psi s drugim zdravstvenim problemima su ipak ugroženiji. Ako primijetite neki od simptoma trovanja čokoladom, odmah se javite veterinaru, piše portal Životinje.rs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara