Kućni ljubimac iz laboratorija: Sve što trebate znati o vrtimišima

Foto: Shutterstock

VRTIMIŠ je maleni glodavac, čija se popularnost kao ljubimca počela širiti posljednjih godina i sada ga se može pronaći u trgovinama kućnim ljubimcima.

Ta vrsta ne postoji u prirodi, već je razvijena selektivnim uzgojem kao laboratorijska životinja. Vrlo je aktivne prirode i često trčkara u krug pa je zato kod nas i dobila naziv vrtimiš.

Izgled

Ovaj je glodavac prosječno dugačak 8-15 centimetara te teži 15-40 grama. Najčešće su crni, a mogu biti i smeđi, bijeli, krem, crvenkasti i u kombinacijama tih boja. Žive od dvije do tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Temperament

Radi se o vrlo znatiželjnoj i živahnoj vrsti koja neće biti sretna samo u kavezu i treba je redovito puštati van. Međutim, taj glodavac neće prezati od grickanja električnih kablova i skrivanja po stanu. Također nije naviknut na diranje pa ga treba uzimati vrlo oprezno.

Njega


Ove se životinjice lako održavaju, treba im kavez s igračkama sličan onome za hrčke, s penjalicom, kućicom, tunelima i slično, kako bi mogao potrošiti energiju. Hrana i voda im uvijek mora biti svježa i važno je da uvijek ima dovoljno vode jer zbog brzoga metabolizma brzo dehidrira. Obično ih se hrani kupovnom hranom za miševe ili hrčke.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara