Mačje navike: zašto se mačke valjaju na leđima?

Foto: Shutterstock

MAČKE su često nepravedno okarakterizirane kao lijene i rezervirane, a zapravo mogu biti prilično živahne i zaigrane, iako su njihovi postupci ponekad zbunjujući. Uzmite na primjer uvijanje i okretanje koje mačke izvode na leđima. Jedan od razloga ovakvog ponašanja može biti mačja trava, ali postoji i  drugi mogući razlog.

Neka druga objašnjenja ovog ponašanja odnose se na pokušaj mačke da se počeše na mjestima koja joj nisu dostupna. Ako vaša mačka nije kastrirana, ovo je normalno ponašanje nakon parenja. Uz sve to, neke mačke jednostavno uživaju u valjanju na leđima. 
 
Mačka se valja na leđima i kada pokazuje svoj podređeni položaj i kada poziva na igru. Ovaj poziv na igru ne vrijedi samo za njihove mačje prijatelje, već i za ljude pa je važno da pratite znakove i shvatite kada je vrijeme da počnete bacati plišane miševe svom ljubimcu. 
 
Ponekad ovo ponašanje počne iz jednog razloga, jer mačku svrbe leđa, ali zatim mačka shvati da je ovakvo ponašanje dobro za općenito privlačenje pažnje. Vlasnik misli kako je mačka slatka tako na leđima i sagne se da je pomazi. Ako se mački svidi ovakav oblik pažnje, ona će ponavljati to ponašanje. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara