Mačje oči: zašto svijetle u mraku?

Foto: Shutterstock 

VAŠA kućna mačka može izgledati pitomo tijekom dana, ali noću oči mačke dobiju pomalo jeziv zlatno zeleni sjaj. O čemu je riječ?

Mačje oko proporcionalno je veće od ljudskog oka i posjeduje sloj čestica s velikom sposobnošću refleksije, poznate kao tapetum lucidum. Kombinacija ovih čestica i većeg oka omogućava mački da bolje vidi pokrete i objekte u mraku. 
 
Tapetum lucidum smješten je između optičkog živca i mrežnice i ponaša se kao zrcalo, reflektirajući svjetlo i omogućavajući čunjićima u oku da uhvate maksimum dostupne svjetlosti. Ova anatomska prilagodba oka koju posjeduju sve životinje koje najbolje love u zoru i u sumrak, prenesena je i na domaću mačku.
 
Oči ovih životinja opremljene su da vide pri slabom osvjetljenju. To su psi, mačke, jeleni, konji i tvorovi. Ljudi i primati nemaju tapetum lucidum, a nemaju ga ni vjeverice, zbog toga što su aktivniji danju i njihova mrežnica je prilagođena jakom svjetlu.
 
Oči većine mačaka svijetle jarko zeleno, ali sijamske mačke imaju jarko žuti sjaj u očima. Posebna sjajna boja varira ovisno o životinji i količina cinka ili riboflavina koji se nalaze u pigmentnim stanicama među tapetum lucidum. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Cink je metal, a riboflavin je aminokiselina i oboje se ponašaju kao reflektivni agenti. Ovisno koliko su stanice bogate cinkom ili riboflavinom, toliko je jaka boja očiju i varira ovisno o životinjskoj vrsti. Psi i tvorovi u svojim stanicama imaju cin, a mačke riboflavin.
 
Dob životinje, kao i boja njenog krzna i očiju može utjecati na ovaj posebni sjaj oka. S godinama kod životinja slabi jačina refleksije i "sjaj" je slabiji. 
 
Mačke s bijelim krznom i plavim očima u mraku imaju efekt crvenih očiju. To se događa zbog krvnih žila u oku koje reflektiraju svjetlo. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara