Mali savjeti: kako nagovoriti mačku da popije lijek

Foto: Shutterstock 

MAČKE su poznate svojoj tvrdoglavosti i izbirljivosti kada je u pitanju hrana, četkanje i maženje. Može biti jako teško nagovoriti mačku da učini bilo što ako ona to ne želi. To je poseban problem kada je trebate odučiti od neke loše navike ili odvesti veterinaru. Za neke vlasnike mačaka davanje lijeka vjerojatno je najteži od svih poslova. Evo nekoliko savjeta kako da ipak uspijete u tome. 

Tablete
 
Jedan od načina da vaša mačka popije tabletu je da je sakrijete u komadić mesa ili hranu.Ova tehnika najbolje funkcionira kod pasa (jer nisu toliko izbirljivi s hranom), ali i neke mačke će rado na ovaj način uzeti lijek. 
 
Ova metoda funkcionira dobro s manjim tabletama, na primjer onima za čišćenje od parazita. Tako pretvarate nešto što bi inače moglo biti traumatično u ugodnu aktivnost. 
 
Problem je u tome što su neke mačke jako dobre u jedenju hrane oko tablete i mogu kasnije pljunuti tabletu. Pobrinite se da vaša mačka stvarno proguta lijek tako što ćete koristiti malu količinu hrane i pripaziti da je mačka pojede. 
 
Ako izmrvite tabletu i onda je umiješate u hranu mačka će je lakše pojesti, ali prvo se raspitajte kod veterinara, jer se neke tablete moraju uzeti u izvornom obliku.
 
Tekućina
 
Možete pomiješati tekućinu s hranom, ali velika doza može pokvariti mačji apetit. Vlasnici najčešće lijek daju direktno, koristeći špricu i polako ga ubrizgaju u mačja usta. 
 
Najidealnije je da sjednete, mačku stavite u krilo i povučete joj glavu prema natrag i srednjim prstom otvorite njena usta. Zatim stavite špricu u usta dijagonalno i polako ubrizgajte lijek. Nikada nemojte izliti lijek ravno niz grlo, jer može izazvati gušenje. Ako se bojite da bi mačka mogla ispljunuti lijek, nježno joj držite čeljust stisnutu dok niste sigurni da ga je progutala. 
 
Jednom kada je usavršite, ova tehnika je brza i sigurna. 
 
Neke mačke nisu oduševljene da ih držite i stavljate im stvari u usta, pa se može desiti da imate samo jedan pokušaj prije nego mačka postane agresivna i pobjegne. 
 
Injekcije
 
Ako vaša mačka razvije dijabetes i potreban joj je inzulin, možda ćete trebati usavršiti ovu tehniku. Injekcija se daje pod kožu, na području gdje postoji potkožni sloj masnoće, obično iza vrata i kod ramena. Iglu koristite samo jednom, jer se na već korištenoj igli mogu razviti bakterije. Kada uvedete iglu pod kožu, povucite zaštitu na šprici kako bi provjerili da niste blizu vene. Prije davanja injekcije dobro opipajte područje, kako ne bi pogodili kost ili mišić. Izbjegnite ubrizgavanje zraka pod kožu. 
 
Većina mačaka je tolerantna prema manjim iglama i jedva da primijete kada im dajete lijek. Mačke se lako priviknu na svakodnevne injekcije, posebno ako uz njih dolazi i nagrada.
 
Lijekovi za vanjsku primjenu
 
U jednom periodu života vaše mačke vjerojatno ćete morati nanijeti gel, kremu ili tekućinu na njenu kožu. Bez obzira radi li se o tretmanu proziv buha ili kapima za uši, potrebna je pažljiva primjena kako bi se izbjegle iritacije ili gutanje lijeka. Prije nego počnete s nanošenjem prvo dobro provjerite koliko lijeka trebate nanijeti i gdje ga trebate nanijeti. Na primjer, većinu tekućina koje se koriste protiv buha treba nanijeti što bliže koži, na mjesto koje mačka neće moći lizati. 
 
Ovakvi lijekovi nanose se lako i brzo, ali ponekad ćete trebati pomoć druge osobe, na primjer kod nanošenja lijeka na područje oko očiju. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara