Maltezer: Hrabri mali razigrani prijatelj

SIMPATIČAN bijeli maleni maltezer pravi je damski pas.

Ima meku, dugu, bijelu dlaku i crne oči koje se često kriju ispod šiški.

Sitne je građe i teži od 1,4 do tri kilograma, s time da su mužjak i ženka otprilike jednako teški. Krzno može imati blijedo narančasti ili ružičasti odsjaj. Visina od tla do ramena bi trebala biti otprilike jednake duljine kao od ramena do repa. Noge su mu kratke i krhke, i ima male okrugle šape. Na ušima ima guste pramenove dugačke dlake, a uši su mu smještene nisko na glavi.

Iako izgleda kao igračka, maltezer je hrabar i odan vlasniku. Vrlo je zaigran i nježan, voli se maziti i voli djecu. Dobro se slaže s drugim psima i kućnim ljubimcima. Gotovo se ne linja pa je to pas koji se preporučuje ljudima koji imaju problema s alergijama. Međutim, njegovu dugu dlaku treba redovito uređivati, češljati i šamponirati. Živi od devet do 11 godina, a nekada i duže.Maltezer je jedna od najstarijih svjetskih pasmina. Charles Darwin je smatrao da je nastao oko 6000 godina prije nove ere.

Prvi zabilježeni maltezera datira iz razdoblja od 600 do 300 godina prije nove era kada je u egipatskom gradu Fayum izrađena slika te vesele pasmine.

Iako postoji više špekulacija o tome kako je nastala ova pasmina, hrvatski kinolozi i povjesničari veterine vjeruju kako maltezer potječe s otoka Mljeta. To tumačenje priznaje i većina kinoloških stručnjaka koji se pozivaju na zapise starih pisaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara