Najmanja pasmina mačaka prvi put u Hrvatskoj: Stiže nam singapurska mačka

Foto: Shutterstock

OVOGA će vikenda posjetitelji izložbe mačaka u Westgateu moći vidjeti najmanju pasminu mačaka na svijetu, doznaje se u Savezu felinoloških društava Hrvatske.

Radi se o singapurskoj mački, najmanjoj i jednoj od najrjeđih uzgojnih pasmina mačaka. Prosječni mužjak težak je tek 2,7 kilograma, a ženka 1,8 kilogram, dok se duljina tih mačaka kreće između 15 i 20 centimetara.

"Iznimno smo uzbuđeni što ćemo vidjeti singapursku mačku prvi put kod nas u Hrvatskoj", izjavila je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović dodavši kako je to vrlo temperamentna i komunikativna vrsta.

Singapurska mačka naziv je dobila po malezijskom imenu za grad Singapur, što znači "lavlji grad". Službena maskota Singapura je singapurska mačka po imenu Kucita.

Dva američka uzgajivača, Hal i Tommy Meadows, 1975. godine doveli su mačke iz Singapura u SAD. Sve mačke koje su danas registrirane kao singapurske potječu iz uzgojnog programa Meadowsa.

Stiže i neva maskerade

Leopoldović kaže da dvije singapurske mačke koje će biti izložene nisu jedino iznenađenje za ljubitelje mačaka jer u Westgate stiže još jedna atraktivna pasmina - neva maskerade.

Izložba bi trebala biti rekordna po broju prijavljenih mačaka jer je zaprimljeno više od 200 prijava. Izložba će za javnost biti otvorena od 12 do 21 sat u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju.

Osim iz Hrvatske, izlagači dolaze iz Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije, Poljske, Češke, Bugarske i Slovačke. O četveronožnim će ljepoticama i ljepotanima odlučivati sutkinje i suci iz Slovenije, Italije, Švicarske, Belgije i Liechtensteina.

Proglašenje najljepših mačaka izložbe u subotu će započeti u 19,30 sati, a u nedjelju u 16,30 sati.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara