Neistine o glodavcima

Neistine o glodavcima

Foto: Shutterstock

DONOSIMO kratki vodič za sve početnike.

1. Glodavci smrde
 
Zamorci, hrčci, činčile i ostali glodavci uglavnom nemaju nikakav miris. Zato ako osjetite neugodan miris, to dolazi iz njegovog kaveza, zbog neredovitog čišćenja ili nekvalitetne podloge, koja se ne mijenja redovito. Pravilo je da se kavez čisti svaka 3-4 dana, a ovdje pogledajte kako to pravilno učiniti.
 
2. Glodavci jedu sve
 
Gladna životinja pojest će bilo što, što mu ponudite pa i pogrešnu hranu, ali nemojte to raditi, jer je to jedan od najpogubnijih savjeta za zdravlje vašeg ljubimca. Danas postoje razni proizvođači hrane za ljubimce te postoji hrana posebna za svaku vrstu. Prehrambene navike zamorca razlikuju se od onih kod hrčaka ili kunića. Također, povoljnija hrana po cijeni ne znači i povoljnija hrana po kvaliteti. Nemojte uskraćivati svom ljubimcu zdravu prehranu, zbog neznatne razlike u cijeni.
 
3. Glodavcima možete ponuditi malo sijena
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
I to je jedna od zabluda, utoliko što je sijeno neizostavni dio prehrane glodavaca. Sijeno im uvijek mora biti dostupno i to u većim količinama, jer im ono ne može naštetiti. Osim što je ono dobro za njihovu probavu, vrlo je korisno i za trošenje njihovih zubiju.
 
4. Glodavci ne trebaju vodu
 
Svim živim bićima je potrebna voda i ona mora uvijek biti svježa i dostupna. Glodavci dobivaju određenu količinu vode iz povrća, no to nipošto nije dovoljna količina. Možda se vama to čini vrlo mala količina vode, ali njemu će biti sasvim dovoljna. Vodu je najbolje držati u pojilici, jer se tako vaš ljubimac neće smočiti niti zaprljati vodu, što se može dogoditi ako mu vodu stavite u zdjelicu.
 
5. Glodavci ne trebaju veterinara
 
Nikada nemojte izgovoriti "nije mu ništa" ili "proći će", ako primijetite da se vaša životinjica čudno ponaša ili da ima bilo kakve poteškoće s probavom, disanjem i slično. Nemojte čekati ni dan i nazovite veterinara. To je najbolja pomoć koju mu možete pružiti.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara