Neki će zimu dočekati na ulici: Pet načina da im spasimo život u hladnim danima

Neki će zimu dočekati na ulici: Pet načina da im spasimo život u hladnim danima

Foto: Shutterstock

HLADNO vrijeme, obilna kiša i vjetar, ali i skori snježni nanosi, zanimljivi su nam u toplom domu uz šalicu čaja. Za one koji su prisiljeni zimske mjesece provesti vani, takvi dani predstavljaju puko preživljavanje.

Mnoge su životinje na ulicama našom krivicom, jer smo ih se zasitili, doveli novog, slađeg mališana, ili više jednostavno nismo imali uvjeta za njih. Zato, pomozimo im da prežive predstojeću zimu.

Portal Životinje.rs preporučuje nekoliko načina na koje im možete pomoći:

1. Odškrinite vrata ulaza

Kada vidite psa ili mačku kako cvokoću ispred vaše zgrade, sjetite se kako bi bilo da ste zaboravili ključ svog stana baš tog ledenog dana. Odškrinite vrata ulaza i dopustite im da se bar malo ugriju.

2. Napravite im kućicu

Organizirajte se s prijateljima i od starih dasaka, stiropora (koji je odličan izolator) i sličnih materijala napravite kućicu napuštenim psima u vašem kraju. Oni će vam biti beskrajno zahvalni, a vas će danima grijati osjećaj ljubavi i zadovoljstva što ste pomogli nekome da preživi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Stare deke i odjeća - spas u zimskim noćima

Stara odjeća, poderane deke i sve one stvari koje godinama stoje u vašem podrumu mogu spasiti živote sirotih životinja u vašem susjedstvu.

Pokupite sve te tkanine, stavite ih u natkriveni kut (ispod stepeništa, u uglu zgrade), a promrzle životinje će ih pronaći i bit će vrlo zahvalne.

4. Postavite hranilice za ptičice


Plastični poklopac stare posude, tacna ili nešto slično može biti izvor života za vrapčiće i golubove koji po ovom nevremenu teško pronalaze mrvice, a po snijegu praktički nikako. Hranite ih sjemenkama. Hranite i pse i mačke ako ih imate u susjedstvu.

5. Slama u kućici

Mnogi psi su prinuđeni živjeti u improviziranim kućicama od starog bureta ili nečeg sličnog. Ako vidite tako nešto, ne budite lijeni, stavite im slamu i odmah će biti toplije.

Vidite, nije teško! Zato im pomozimo da prežive zimu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara