Neodoljivi šarm uglađenog aristokrata

Foto: CPG

KAŽE se da kada nabavite buldoga, dobijete novog člana obitelji. Dodali bismo - i nestašno dijete koje nikad ne odraste.

Zdravlje

Štenci engleskog buldoga vrlo su aktivni, ali su zbog specifične građe skloni povredama. Zbog toga ih ne treba forsirati da se igraju s drugim psima niti pretjerivati s drugim aktivnostima.

Nikakvo skakanje i vratolomije ne dolaze u obzir, čak ni hodanje stepenicama (morate ga nositi). Zapravo bi bilo najbolje za mladog buldoga da jede i spava u blizini vlasnika, a šetnje ne dolaze u obzir bar do šest mjeseci starosti psića.

Potrebna mu je vrhunska hrana i konstantan nadzor veterinara, što znači da trebati naći stručnjaka od povjerenja s kojim ćete biti u stalnom kontaktu.

Neki buldozi imaju specifično ”bučno” disanje (otežano udišu zrak), pogotovo tijekom fizičke aktivnosti. To se događa uslijed nakupljanja guste, ljepljive sluzi u grlu, što izaziva i čest nagon za povraćanjem.

Riječ je o fizičkoj mani - previše izduženom mekom nepcu koje zatvara ulaz u grkljan, radeći neku vrstu zaliska i sprječavajući pravilan ulazak zraka u pluća. Poremećaj je nasljedan i može se također pojaviti kod njemačkog boksera i pekinezera. Budući da se ovi simptomi kod engleskih buldoga često zapažaju, može se reći da skoro svi imaju veći ili manji stupanj izduženja mekog nepca.

Zbog toga je potrebno da posuda sa hranom bude u visini glave psa ili pak za nijansu niže, da bi mu vrat bio ispravljen. U protivnom, imat će problema s disanjem dok jede, pa se može pojaviti štucanje.

Njega

Ovom psu smeta vrućina i zbog toga ga tijekom ljeta treba poštedjeti igranja i šetnje, jer se ne smije umarati i pregrijavati. Ne podnosi ni hladnoću pa ga je najbolje držati u kući, po mogućnosti bez stepenica koje opterećuju njegovu kralježnicu i kosti.

Na tome inzistiraju uzgajivači kad vam prodaju psa jer mnogi vlasnici obećaju da će poštovati ova pravila, međutim, kad vide da se buldog može penjati uz stepenice, ne ispravljaju njegovo ponašanje. Nakon nekog vremena, kada pas postane teži, to mu može naštetiti.

Engleski buldog ima osjetljivu dlaku, pa je neophodna redovita njega krzna i nabora na koži, koji zahtijevaju čišćenje i mazanje bar tri puta tjedno. Također, potrebno mu je osigurati pravilnu prehranu s dodacima minerala i vitamina, a porcije moraju biti odmjerene jer su ovi psi vrlo skloni debljanju.

Buldozi su posebno osjetljivi na stres, pa im je potreban miran životni prostor, bez buke i stalnih promjena u okruženju.

Karakter

Tipična osobina buldoga je tvrdoglavost. To nije poslušan pas koji skače na svaku naredbu, donosi loptice ili čuva kuću. Ovaj uglađeni aristokrat želi skladan odnos s gospodarom čije liderstvo prihvaća, ali ne voli strogoću. 

Nikad nije agresivan prema ljudima i drugim psima, ali ima vrlo dominantan karakter. To je pas s kojim se morate dogovarati jer kod njega ne pale klasične metode odgoja. Međutim, to i nije toliko bitno za tipičnog predstavnika ove pasmine jer je riječ o izrazito mirnoj i miroljubivoj životinji. 

Buldog se veže uz obitelj i voli djecu prema kojoj je vrlo nježan. Najdraže mjesto vašeg ljubimca sigurno je vaš kauč – pod uvjetom da ga vi tamo podignete.

Savjet: Pretjerane aktivnosti nisu preporučljive, čak i kada ih buldog potencira. Vlasnik treba toga biti svjestan i mora spriječiti svog ljubimca da previše trči i skače, jer to psu može ugroziti zdravlje, pa čak i život. 

Life Content

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara