Novo istraživanje: I psi mogu biti ljubomorni

Novo istraživanje: I psi mogu biti ljubomorni

Foto: Shutterstock

KAO što su nerijetko starija djeca ljubomorna kada u obitelj dođe beba, slično se događa i sa psima kada shvate da imaju konkurenta u stjecanju pažnje vlasnika, pokazalo je novo istraživanje koje je uz pomoć svoje studentice izvela profesorica psihologije sa Sveučilišta California u San Diegu Christine Harris.

U istraživanju je sudjelovalo 36 pasa i njihovih vlasnika. Svaki je par sniman. Vlasnici su dobili zadatak ignorirati svoga psa i posvetiti pažnju jednom od sljedećih predmete: plišanom psiću koji laje i maše repom, izrezbarenoj bundevi i slikovnici koja ispušta zvukove. Prema plišancu i bundevi su se trebali odnositi kao prema psu, a knjigu si trebali čitati naglas, kao da čitaju djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke su detaljno pregledane u potrazi za ponašanjem kojim psi nastoje privući pažnju vlasnika, od agresivnog ponašanja do laveža, koji bi indicirali ljubomoru. Većina pasa pokazala je ljubomoru, prije svega gurajući ili dodirujući vlasnika ili objekt koji im smeta, ali i napadom na plišanu igračku. Bundevu su percipirali kao manju prijetnju, a knjigu kao najmanju. Zanimljivo je i da je 86 posto pasa krenulo pomirisati stražnjicu plišanca, što znači da su mislili kako se radi o pravom psu.

Autorica istraživanja objavljenom u Plos One vjeruje da bi ljubomorno ponašanje bilo još izraženije da se vlasnik posvetio drugom psu koji bi na tu pažnju i reagirao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara