Novo istraživanje: Psi nisu potekli od vukova, nego imaju zajedničkog pretka

Foto: Shutterstock

PRVI psi pripitomljeni su prije između devet i 34 tisuće godina, kad su se ljudi bavili lovom i prikupljanjem hrane, dakle prije razvoja poljoprivrede prije 10 tisuća godina i vjerojatno se nisu razvili od sivih vukova, pokazala je analiza genoma današnjih pasa i sivih vukova.

Međunarodni tim znanstvenika s Cornella, prema radu objavljenom u časopisu PLoS Genetics, analizirao je genome pasa te tri siva vuka iz Kine, Hrvatske i Izraela, područja za koja se vjeruje da su prva na kojima je započeo proces pripitomljavanja pasa.Također su proučavali genome afričkog basenjija i australskog dinga koji su potekli s područja za koja se vjeruje da nisu postojbine vukova i stoga nije moglo doći do njihova genetskog miješanja s vukovima.

Njihovo otkriće pokazalo je da su tri vuka iz raznih krajeva svijeta međusobno genetski srodnija nego bilo kojem psu. Isto tako, analizirani pseći genomi pokazuju njihovu veću međusobnu genetsku srodnost nego s bilo kojim vukom.

Taj zaključak sugerira da su se današnji psi i sivi vukovi razvili od zajedničkog pretka kao zasebne grane na evolucijskom stablu, a ne da su se psi razvili od vukova, kako se dosad mislilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara