Obiteljski psi: Kojeg psa odabrati ako imate djecu

Obiteljski psi: Kojeg psa odabrati ako imate djecu

Foto: Shutterstock

PRIJE nego se odlučite svoju obitelj povećati za još jednog člana, psa, dobro razmislite kakve su vaše potrebe i kakvog psa želite. Ljudi se na prvu najčešće odluče za psa kojeg su imali u djetinjstvu ili neku vrstu koja je trenutno popularna, a to često završi razočaranjem. Pri odabiru psa zanemarite njegov fizički izgled i činjenicu da pola Hollywooda i jedna vaša prijateljica imaju baš tu vrstu i posvetite se karakteru psa. Pas koji će biti dio vaše obitelji, posebno ako imate djecu, trebao bi biti zabavan, prijateljski raspoložen, strpljiv i odan. Ako još uvijek ne znate koju vrstu odabrati, donosimo vam prikaz nekoliko pasmina idealnih za obitelji s djecom. 

 
Labrador ili Zlatni retriver
 
Poslušni, inteligentni, odani i s visokom tolerancijom prema djeci, ove dvije vrste pasa već su godinama prvi izbor većine obitelji. Lako usvajaju naredbe, privrženi su i vole ljude i jako su pouzdani što je posebno važno kad su djeca u pitanju. Iako su po prirodi mirni, ovi psi imaju dovoljno energije za cjelodnevnu igru. U prilog im ide i činjenica da su ove dvije vrste pratitelji osoba s invaliditetom, što je najbolja potvrda njihove odanosti i poslušnosti.
 
Bigl
 
Život s biglom je uvijek zabavan. Ovi predivni psi imaju dovoljno strpljenja za nestašniju djecu. Iako često nisu prvi izbor, svakako spadaju među pet omiljenih obiteljskih pasa. Jako se vole maziti i rijetko kad su agresivni. Odani su obitelji i stalno traže pažnju. 
 
Labradudl
 
Ovaj mješanac labradora i pudlice postao je jedan od popularnijih pasa. Ovog je psa lako dresirati, privržen je, zaigran i miran. Odan je svojoj obitelji, a u prilog mu ide i to što se ne linja pa je izvrstan izbor za alergičare. 
 
Bernardinac
 
Velik pas još veće osobnosti. Uzgojen je da pomaže ljudima i tako je ostalo kroz godine. Ovaj pas je prije svega vjeran, miran i poslušan pas. Dovoljno je velik i snažan da podnese svako dijete, samo treba biti na oprezu, jer su zbog veličine pomalo nespretni pa u igri slučajno mogu srušiti dijete. Bernardinci nisu agresivni, a njihovo strpljenje je beskrajno. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Bokser
 
Bokseri su hiperaktivni psi i idealni su za obitelji koje se bave sportom i raznim aktivnostima. S visokom inteligencijom i gotovo nikakvim znakovima agresije, uz čvrsto vodstvo, bokser će biti idealan obiteljski pas. 
 
Bichon Frise
 
Ovaj mali veseli pas na cijeli svijet gleda ružičasto. Blage naravi i privržen ljudima, prvi je izbor onih koji traže malu pasminu. Jako je inteligentan i brzo uči nove trikove, a ako ga se od malena socijalizira s djecom postaje pravi obiteljski pas. Bonus je i to što se gotovo uopće ne linja pa je pogodan za alergičare.
 
Mađarska vižla
 
Ovo je idealna kombinacija živahnosti, privrženosti i poslušnosti s instinktom da zaštiti svoju obitelj. Ima visok prag tolerancije i iznenađujuće je dobra i strpljiva s djecom pa će im biti pravo društvo za igru. Ovaj pas zahtijeva puno šetnji i istrčavanja, ali zbog svega što daje za uzvrat vrijedi ga imati kao kućnog ljubimca
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara