Odgovorni putnici: Orangutani planiraju kamo će se kretati i o tome "razgovaraju" sa skupinom

Foto: Guliver Image/Getty Images

ORANGUTANI ne mijenjaju mjesto stanovanja samo tako, bez cilja. Oni planiraju kamo će ići te dan prije puta o tome "porazgovaraju" s ostalim članovima skupine, otkrio je primatolog Carel van Schaeik sa Sveučilišta u Zurichu.

"U tom su nam smislu slični", rekao je na konferenciji za novinare komentirajuću iscrpljujuće istraživanje koje je trajalo četiri godine. Van Schaeik i njegov tim slijedili su divlje orangutane kroz tropske, močvarne dijelove Sumatre te bilježili njihovo glasanje, govor tijela, seobe i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrasli mužjaci najviše putuju. Najčešće se zapute sami u šumu, ali svejedno održavaju odnose s potencijalnim ženkama za parenje te drugim mužjacima.

Kako bi ostali u kontaktu sa skupinom, putuj mužjaci ponekad proizvode glasne, duge zvukove dozivanja. Znanstvenici su utvrdili da orangutan-individualac na taj način skupini javlja smjer budućega kretanja. "Zaključili smo da se mužjaci nakon takvoga glasanja nekoliko sati kreću smjeru u kojemu su se glasali", rekao je. Opsežniju priču donosi Discovery.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara