Psi u vožnji: zašto guraju glavu kroz prozor?

Foto: Shutterstock

SVI koji su se vozili u kabrioletu sa spuštenim krovom mogu razumjeti osjećaj zadovoljstva i sreće kod psa koji viri kroz prozor automobila, dok mu uši vihore na vjetru. 

Osim zbog očitih opasnosti koje sa sobom donosi ova uživancija, teško će vam biti uskratiti psu takav užitak. Ali zbog čega je ova aktivnost toliko privlačna psima i koliko je stvarno opasna?
 
Glavni razlog zbog čega psi to rade je zato što to vole. Vrlo jednostavno. Tako su bliži svim uzbudljivim stvarima koje se događaju vani, izvan automobila. Bolji pregled okoliša i povećana količina uzbudljivih mirisa mogu biti neodoljivi životinji čiji je osjet njuha puno razvijeniji od ljudskoga.
 
Suprotno popularnom mišljenju, ne vole svi psi gurati glavu kroz prozor dok se voze. Ti psi mogu patiti od bolesti putovanja ili se mogu bojati automobila i zvukova koji se čuju tijekom vožnje.  
 
Ako je vaš pas jedan od onih koji ne mogu dočekati da spustite prozor, važno je da znate kako psi mogu iskočiti kroz otvoren prozor u vožnji, mogu slučajno podignuti prozor dok im je glava još uvijek vani, a može doći i do oštećenja oka zbog prašine i kamenčića moji mogu letjeti zrakom.
 
Za vrijeme vožnje najbolje je da je pas pravilno vezan kako vas ne bi ometao u vožnji. Ako ne možete odoljeti i dozvolite svom psu da gleda kroz prozor, pokušajte da to ne bude dok jurite autocestom. Provozajte se polagano po naselju kako bi ugodili psu, ali za njegovu sigurnost neka pas ipak bude pravilno vezan. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara