Rozekolis papiga: Prekrasne boje i dobar temperament

Rozekolis papiga: Prekrasne boje i dobar temperament

Foto: Shutterstock

ROZEKOLIS papiga (Agapornis roseicollis) papiga je velika oko 15 centimetara koja nam dolazi iz Angole i Namibije, a može se naći duž cijelog priobalja Narančaste rijeke. Naziva je se još i ružogrlom papigom. U posljednje je se vrijeme može naći i u Južnoafričkoj Republici.

Mužjak i ženka se ne razlikuju mnogo, tj. nema uočljive razlike među spolovima. Oboje su svijetlozelene boje s nebeskoplavim perjem na području trtice. Krila su tamnije zelena, a krajnji rubovi letnih pera crni s plavkastim odsjajem. Vrat, obrazi i vrh glave su im crvenkasti. Kljun je krupan i svijetle, rožnate boje. U mladosti su blažih nijansi, bez crvenih obilježja na glavi te s crnim vrhom kljuna.

Dobroga temperamenta, lako se pripitome te nauče fućkati i izgovarati pokoju riječ

Slučajnim mutacijama i kasnijim križanjima uzgojene su brojne nove boje ovih papiga, tako da sada imamo 18 osnovnih boja i desetak šarenih mutacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i većina papiga, vole veće krletke, osobito ako su u paru. U paru najbolje dolazi do izražaja njihov temperament. Lako se pripitome te nauče fućkati i izgovarati pokoju riječ.

Nisu osjetljive na niže temperature, ali zimi ih je ipak bolje držati na toplom. Jako vole sve voće o povrće, osobito smokve.

Ako im se pruže svi uvjeti, uključujući i svakodnevan slobodni let, mogu poživjeti između 10 i 15 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara