Skye terijer: Malen, odan i odvažan psić

Skye terijer: Malen, odan i odvažan psić

Foto: Shutterstock

SKYE terijer simpatičan je, živahan i opušten pas koji je vrlo odan svojoj obitelji, ali ozbiljan i oprezan prema nepoznatima.

Porijeklo

Skye terijer ime je dobio po svom rodnom otoku Skye u Škotskoj. Nastao je križanjem tamošnjeg dugodlakog terijera s maltezerom u 18. stoljeću. Koristio se za lov na vidre, jazavce i lasice, a danas je popularan kao pratilac i idealan za grad.

Izgled


Ovo je manja pasmina koja teži od 8,5 do 10,5 kilograma te je visoka od 25 do 26 centimetara. Ima dugu, čupavu dlaku koju treba redovito održavati. Javlja se u više boja: crnoj, plavoj, sivoj, srebrnoj, žutosmeđoj i krem.

Temperament

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skye terijer je živahan, ali opušten pas, vrlo hrabar i posvećen obitelji. Voli pažnju i ljubav te zato najbolje odgovara vlasnicima koji imaju dovoljno vremena da se njime bave. Najčešće se posebno veže za jednu osobu.

Skye terijeri znaju biti sumnjičavi, tvrdoglavi i nepovjerljivi pa se preporučuje rana socijalizacija, kao i pouzdan i iskusan vlasnik. Ovo je malen pas velikoga karaktera koji je zbog svojih karakteristika i učinkovit pas čuvar.

Ne treba mu mnogo aktivnosti, ali uživa u šetnjama, brz je i okretan. Ako ne ide van, dovoljna mu je i igra po kući.

Uvjeti i njega

Ovom psu treba dosta njege. Ima dugu dlaku pa ga treba redovito kupati. Nakon kupanja najbolje je ostaviti ga da se usuši na zraku. Treba ga često češljati te povremeno šišati kako bi izgledao uredno.

Ima osjetljive uši koje također treba redovito čistiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara