Stan bez dlaka: Kako smanjiti količinu dlaka tijekom linjanja ljubimca?

Stan bez dlaka: Kako smanjiti količinu dlaka tijekom linjanja ljubimca?

Ilustracija: Shutterstock

VLASNICI koji ljubimce drže u stanu najčešće vode beskrajnu bitku s dlakama po namještaju, garderobi i tepihu. Iako ne postoji potpuno rješenje ovog problema, tu je nekoliko savjeta koji će vam pomoći eliminirati i smanjiti količinu dlake uslijed linjanja ljubimca, javlja portal Životinje.rs.

1. Redovno četkanje

Sasvim je normalno da se vaš ljubimac linja, naročito početkom proljeća kada odbacuje zimsku gustu dlaku i sprema se za toplo vrijeme. Problem prekomjernih dlaka možete riješiti redovnim četkanjem. Ne bježite od ove obaveze jer ćete na taj način smanjiti količinu dlaka na namještaju i tepihu. Svakodnevno izdvojite po pet minuta za četkanje ljubimca i ubrzo ćete primijetiti razliku, a ujedno ćete uštedjeti vrijeme potrošeno na čišćenje i usisavanje.

2. Presvlake za namještaj

Koristite perive presvlake za namještaj. Vaši gosti sigurno ne žele sjediti na kauču prekrivenom dlakama vaše mačke. Zaštitne presvlake možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama za ljubimce ili sami stavite neki prekrivač koji lako možete istresti i oprati u perilici. Drugo rješenje je da ljubimcu osigurate njegovo mjesto u vidu kreveta (jastuk, deka) te da mu u startu stavite do znanja da se ne smije penjati po namještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Zaštitite podove i tepihe

Skupocjen tepih koji je kao magnet za dlake možete prekriti jednostavnom prostirkom koja se lako održava. Još je bolje da tepih maknete iz prostorije u kojoj pas najčešće boravi jer je mnogo lakše prebrisati pod vlažnom krpom nego dva sata usisavati zabodene dlake iz tepiha.

4. Operite psu šape poslije svake šetnje

Prije nego što pustite psa da trčka po stanu poslije šetnje, operite mu šapice ili ih obrišite mikrofiber rukavicom. Začudit ćete se koliko se prljavštine zadrži između jastučića i na dlaci poslije samo jednog igranja u parku. Napunite lavor toplom vodom, ulijte malo šampona i operite psu šape. Prosušite i obrišite mu noge starim ručnikom pa ga tek onda pustite u ostatak stana. Ne budite lijeni. Ovaj postupak traje svega 10 minuta, a spriječit će unos bilo kakve nečistoće u prostorije u kojima boravite.

5. Pasmine koje se ne linjaju

Ako vam iznad navedeni savjeti teško padaju i nemate vremena za čišćenje dlaka, onda biste se pri izboru kućnog ljubimca trebali odlučiti za životinju koja nema dlaku ili se slabo linja. To ne znači da su za vas samo ribice i papagaji. Mnoge pasmine pasa kao što su npr. pudle ili bichoni se uopće ne linjaju, ali imajte na umu da je njima također potreban visok stupanj njege i redovno šišanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara