Štenci predškolci: Navikavajte ih na različite uvjete kako bi im kasnije što manje toga smetalo

Foto: Shutterstock

SOCIJALIZACIJA štenca ima snažan utjecaj na njegov razvoj i ponašanje. Zbog toga bi već u mladoj dobi trebao biti izložen različitim iskustvima.

Štenci su prirodno vrlo znatiželjni i zato je to vrijeme idealno za upoznavanje novih zvukova, mirisa i okoline, posebice onih koji će ga okruživati tijekom daljnjeg života.

Štene se, kada dođe u vaš dom, najprije treba upoznati i naviknuti na članove obitelji, kao i na okolinu. Djecu treba naučiti da se prema njima nježno odnose, a psića da su svi ljudi u kući iznad njega u obiteljskoj hijerarhiji.

Prije nego što izađe sa štenetom "u svijet", pobrinite se da je primio prva cjepiva i o tome razgovarajte s veterinarom. Nakon toga:

1. Izlažite psa različitim okolinama tako da ga izvodite u šetnju i među ljude što češće.

2. Povremeno ga odvedite veterinaru na samo u posjet ili na vaganje, kako bi se na njega naviknuo i ne bi razvio strah.

3. Izlažite ga različitim zvukovima: glasnoj glazbi, usisavaču, sirenama i klasičnoj obiteljskoj buci. Mnogi se psi boje vatrometa pa ga možete unaprijed naviknuti i na tu pojavu, u čemu vam mogu pomoći audiosnimke.

4. Ako postoji u vašoj blizini, upišite psa na stručni trening za štence kojemu vjerujete.

5. Dopustite štencu da se druži i igra s drugim psima, ali pod nadzorom jer se štenci bore za uspon na hijerarhijskoj ljestvici pa, ako slučajno dođe do sukoba, trebate biti u blizini kako biste intervenirali.

6. Psi često ne daju da im se dodiruju šape ili dira rep, što će biti potrebno veterinaru ako mu reže pandže ili mjeri temperaturu. Zato navikavajte štenca odmalena i na to te ga nagradite za poslušnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara