Što je pseći kašalj i koliko je opasan?

Foto: Shutterstock

AKO VAŠ pas konstantno proizvodi zvukove kao da se guši nečime što je progutao, moguće je da pati od psećeg kašlja, tj. zaraznog traheobronhitisa. Iako takvo kašljanje zvuči zastrašujuće, ne radi se o teškoj bolesti i većina pasa od nje će se samostalno oporaviti.

Što je pseći kašalj?


Kao što prehlade kod ljudi mogu uzrokovati različiti virusi, i pseći kašalj ima više uzroka. Uzrokuje je više mikroorganizama od kojih su neki virusi (adenovirus tip 2, herpesvirus, virus parainfluence) kao i bakterija Bordetella bronchiseptica.

Uzročnici se prenose najčešće direktnim kontaktom s oboljelim životinjama kapljičnim putem. Kako se nalaze u oralnom i nazalnom sekretu, obično se šire kašljanjem i kihanjem.

Stres, uvjeti u kojima se ljubimac nalazi i njegova dob te opće stanje organizma čimbenici su koji pridonose vjerojatnosti zaraze. Tu si i smanjena ventilacija, niske temperature, vlaga i nehigijena doprinose nastanku bolesti. Bolest se najčešće javlja u jesen.

Simptomi


Javlja se od tri do pet dana od kontakta s virusima. Simptomi mogu varirati prema uzročniku, stanju domaćina i vanjskim faktorima. Karakterističan znak bolesti je suh, neproduktivan kašalj koji se javlja nekoliko puta dnevno. Taj kašalj izgleda i zvuči kao da je psu nešto zapelo u grli pa to nastoji izbaciti. Uz kašalj se javljaju i iscjedak iz nosa, konjunktivitis, kihanje i blago povišena temperatura. Tijekom fizičke aktivnosti kašalj je mnogo jači.

Bolest je u većini slučajeva blaga i životinja se oporavi za jedan do dva tjedna. Mogu nastati i komplikacije pa se bolest može razviti u upalu pluća te kronični bronhitis, osobito kod starijih, vrlo mladih i imunokompromitiranih pasa.

Liječenje i preventiva


Liječenje ovisi o uzročniku i težini bolesti. Kod bakterijskih infekcija daju se antibiotici, a antitusicima može se ublažiti ili blokirati refleks kašalja. Postoji i cjepivo, ali kako ovo oboljenje ima više uzročnika, cjepivo ne štiti psa u potpunosti.

Tijekom bolesti pazite da zaraženi pas ne dođe u kontakt s drugim psima, kako ih ne bi zarazio. Dobra prehrana, njega i zbrinjavanje životinja smanjuju rizik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara