Što morate znati o mačjoj alergiji na hranu?

Što morate znati o mačjoj alergiji na hranu?

Foto: Shutterstock

MAČKE mogu biti alergične na hranu kao i ljudi, a kod njih se alergija najčešće manifestira u formi oboljenja kože i dermatitisa. Alergiju na hranu nije jednostavno prepoznati. Pročitajte koji su simptomi.

Da li se vaša mačka češe? Na licu i vratu ima kraste? Mačka je izgubila puno dlake zbog češanja? Da li se često pojavljuju infekcije ušiju? Iako nekoliko zdravstvenih problema može izazvati ove simptome, alergija na hranu je jedna od mogućnosti.
 
Ne mora nužno značiti da je nova hrana izazvala alergiju, često je baš suprotno. Alergiji na hranu je obično potrebno više vremena da se razvije, pa tako mačke jedu mjesecima, možda i godinama, hranu na koju su alergične, prije nego što se pojave simptomi. Alergija na hranu se može pojaviti kod mačića starih pet mjeseci, kao i kod dvanaestogodišnjih mačaka, iako se najčešće pojavljuje između druge i šeste godine starosti.
 
Alergije najčešće izazivaju govedina, janjetina, plodovi mora, kukuruz, soja, mliječni proizvodi, pšenica, piletina, jaja i svinjetina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kada primijetite simptome, obratite se veterinaru za pomoć, koji će prvo isključiti probleme, kao što su gastritis, paraziti, infekcije i bolesti bubrega, jetre i gušterače.
 
Zatim će vam veterinar prepisati dijetu, a mačka će je se možda morati pridržavati do kraja života.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara