Što trebate znati ako imate velikog psa?

Što trebate znati ako imate velikog psa?

Foto: Shutterstock

PRIJE nego što se odlučite za veliku pasminu, trebate uzeti u obzir nekoliko stvari.

Velike dimenzije psa znače da će vaš ljubimac imati i veći apetit. Prehrana velikog psa može biti značajno skuplja od hrane za manje pse.

Veći su i troškovi za veterinara jer su veće pasmine općenito podložnije zdravstvenim problemima. Ovdje stavljamo naglasak na najčešće bolesti velikih pasmina kao što su problemi s laktovima i displazija kukova. Nerijetko je tu i nadutost koja se češće pojavljuje kod pasa dubokog prsnog koša.

Iako su neke pasmine, poput Sv. Bernarda i njemačke doge, zaista goleme, važno je istaknuti i da ne treba svim velikim psima i mnogo prostora. Dovoljno je malo travnate površine i sjena u koju će se skloniti tijekom vrućina. Međutim, svim im treba dobro ograđeno dvorište jer nerijetko mogu preskočiti i povisoku ogradu.

Važno - vježbanje poslušnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbanje poslušnosti važno je započeti što ranije kod svakoga psa, ali kod velikih pasmina to treba biti još naglašenije jer takvi psi svojom veličinom, koliko god dobrodušni bili, nerijetko zastrašuju ljude. Psić od pet kilograma i gorostas od 80 definitivno ne predstavljaju istu opasnost kada su izvan kontrole.

Količina lajanja ne ovisi o veličini već o pasmini i karakteru pojedinog psa, ali dobro je znati da je glasnoća laveža veća kod većih pasa.

Na kraju - jedna pomalo tužna činjenica za ljubitelje velikih pasmina. Očekivani životni vijek im je između sedam i 12 godina, što je kraće od manjih i srednjih pasmina koje najčešće žive barem koju godinu duže.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara