Sve što trebate znati o steriliziranju mačaka

Sve što trebate znati o steriliziranju mačaka

Foto: Shutterstock

STERILIZACIJA je operacija kojom se mački uklanjaju reproduktivni organi kako bi se spriječilo nekontrolirano razmnožavanje. Sterilizacija se preporučuje uvijek, osim ako nemate mačku s rodovnicom i namjeravate se baviti uzgojem. Mnogi ljudi imaju negativne predrasude kad je sterilizacija u pitanju pa se iz neznanja rađe odlučuju da ne steriliziraju mačku. Problem je i kod vlasnika kojise odluče na sterilizaciju mačke što uvijek ostaje veliki broj neodgovorenih pitanja. Kako bi vam olakšali donošenje ove odluke, razbili predrasude i pomogli da shvatite što sve sterilizacija donosi, evo odgovora na neka najčešće postavljana pitanja o sterilizaciji mačaka.

 
Idealno bi bilo sterilizirati mačku prije prvog tjeranja, najranije u dobi od 6 mjeseci, iako se sterilizacija može obaviti u bilo kojoj životnoj dobi.
 
Sterilizacijom se obavlja potpuna histerektomija, uklanjanje oba jajnika i maternice.
 
Uklanjanjem reproduktivnih organa mačka više ne može imati mlade, a ujedno prestaje ciklus tjeranja, što znači da su cjelonoćna mijaukanja prošlost. 
 
Sterilizacija se može provesti tako da se rez napravi ispod trbuha ili sa strane. Ni jedna od ove dvije metode nije bolja i izbor ovisi isključivo o tome koju vaš veterinar više preferira.
 
Cijeli postupak, od prvog reza do šivanja, traje oko pola sata, ali priprema traje malo duže. Prije operacije mačku treba uspavati i obrijati dio dlake na trbuhu gdje će se raditi rez. Nakon operacije mački će trebati dodatnih pola sata da povrati svijest. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Vjerojatno ćete mačku na operaciju trebati dovesti odmah ujutro kako bi je veterinar pregledao, izvagao i pripremio za operaciju. Mačka će kod veterinara ostati tijekom cijeloga dana kako bi se pratilo njeno stanje i, ako je sve u redu, navečer će biti puštena kući. 
 
Po dolasku kući mački osigurajte mir kako bi se mogla do kraja oporaviti. Vjerojatno će dobiti plastični ovratnik koji će je spriječiti da liže šavove. Mačka rijetko pokazuje znakove boli i neugode nakon operacije, a trebala bi se oporaviti kroz dan, dva. 
 
Kroz nekoliko dana mačku ćete trebati odvesti veterinaru na kontrolu kako bi bili sigurni da rana pravilno zacjeljuje. Neki veterinari koriste šavove koje poslije ručno skidaju, dok većina sada prakticira one koji se sami razgrade. 
 
Na tijelu mačke bit će vidljiv maleni ožiljak koji će blijediti s vremenom, a nakon što mački ponovno naraste krzno na tom djelu više se neće vidjeti. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara