Tvrdoglavi i željni samostalnosti: I psi prolaze kroz pubertet

Tvrdoglavi i željni samostalnosti: I psi prolaze kroz pubertet

Foto: Shutterstock

AKO ste mislili da samo ljudi prolaze kroz turbulentan period nerazumijevanja okoline, zaljubljenosti, naglih promjena raspoloženja i potrebe za osamostaljivanjem, poznatijeg kao pubertet, prevarili ste se. I psi imaju slične probleme, stoga se naoružajte strpljenjem i razumijevanjem.

Mladi pas tijekom svog razvoja prolazi kroz različite fizičke i psihičke promjene, jednako kao i mladi čovjek. Jedna od tih razvojnih promjena je i pubertet koji vlasniku donosi slične brige kao i roditeljima djece u pubertetu.

Pubertet kod psa počinje oko petog meseca života i traje u prosjeku do navršenog devetog ili desetog meseca, a pojave koje ga prate su neposlušnost, tvrdoglavost i želja za samostalnošću, piše Životinje.rs.

U tom mu razdoblju treba posvetiti više pažnje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zvuči poznato, zar ne?

Ako mu u tom periodu ne posvetimo dovoljno pažnje, po izlasku iz puberteta pas će biti svojeglav i neposlušan. Zato, pravo školovanje psa počinje između desetog i osamnaestog meseca života, jer ako zakasnite, dolazi do polovičnog učinka.

Pubertet ili spolna zrelost kod ženki se događa sa 6 do 24 meseca starosti, što ovisi prije svega o pasmini, dok se kod mužjaka javlja u šestom mjesecu, iako mužjaci već s četiri mjeseca starosti pokazuju interes za svoje vršnjakinje.

U pitanju je čisti psihički nagon, jer štene u tom uzrastu nije spolno zrelo za oplodnju. Parenje ženki se preporučuje nakon 14, a mužjaka nakon 18 mjeseci starosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara