Zašto naš pas ne voli djecu?

Foto: CPG 

PSI SU po svojoj prirodi naklonjeni djeci i u većini slučajeva laju da bi uspostavili kontakt s njima, jer smatraju da su pronašli partnera za igru. 

Međutim, događa se da to ispoljavaju agresiju prema mališanima, da reže i laju na njih, što može biti posljedica straha ili potrebe za dominacijom.
 
Životinje koje nisu dovoljno aktivne podložnije su takvom ponašanju, a što god da je razlog agresivnosti, to se mora pravovremeno suzbiti da ne bi došlo do neželjenih posljedica.
 
Kada pas počne pokazivati agresiju prema djeci, prva mjera koju ćete poduzeti je socijalizacija. Morate ga upoznati sa što većim brojem mališana, najprije malo starijih, a potom i mlađih koji su razigraniji i bučniji, što bi u početku dodatno frustriralo psa i pojačalo njegovu agresiju. 
 
Za vrijeme socijalizacije obavezno držite psa na uzici. Dijete treba mirno stajati, a vi lagano priđite s psom i dozvolite mu da ga ponjuši. Potom se udaljite od djeteta i vratite na prvobitno mjesto. Dajte psu komandu da sjedne i tek tada se dijete može udaljiti s mjesta na kojem je stajalo.
 
Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta, sve dok vaš ljubimac ne postane potpuno opušten. Ako u bilo kojem trenutku pokaže agresiju, naglo trgnite uzicu i odvedite ga s tog mjesta, tako da mu dijete ne bude u vidnom polju.
 
U sljedećoj fazi, kada je životinja potpuno mirna i sjedi pored vas, možete dozvoliti mališanu da joj lagano priđe i ponudi poslasticu. Na taj način će pas povezati pozitivan stimulans (poslasticu) s djetetom koje je ranije izazivalo negativne emocije i prestat će reagirati agresivno. Kada se socijalizira sa starijim djetetom, ovaj postupak možete ponavljati s mlađim mališanom, a zatim s grupom djece.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za vrijeme šetnje s psom morate provoditi takozvani postupak desenzitizacije da bi se pas naviknuo na prisustvo velikog broja djece i s vremenom prestao obraćati pažnju na njih. Odvedite ga blizu mjesta gdje ima puno djece (park, školsko dvorište, igralište...), cijelo vrijeme držeći ga na uzici.
 
Na prvi znak agresije (režanje, lajanje), dodirnite psa po njušci i smirenim polutihim glasom izgovorite ”ne”. Ne vičite na njega jer će to dodatno pojačati agresiju, budite opušteni, jer tako emitirate poruku svom ljubimcu da je sve u redu i da nema razloga za strah, a samim time i agresiju.
 
Ako pas i poslije te komande nastavi s neprimjerenim ponašanjem, trgnite naglo povodac ili ga bocnite prstom u vrat, te ga odvedite dalje od toga što izaziva agresiju (djeca). Kada se smiri, ponovo se približite i ponavljajte postupak sve dok pas ne usvoji lekciju.
 
Tek kada pas prestane obraćati pažnju na djecu i počne ih ignorirati, možete ga nagraditi omiljenom poslasticom. Umjesto toga možete mu uputiti i lijepu riječ, pomaziti ga ili mu na neki drugi način iskazati naklonost. Budite uporni i ustrajni i vaš trud će ubrzo dati pozitivne rezultate.
 
Budite strpljivi i pažljivi tijekom vježbanja da se situacija ne bi otela kontroli.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara