Zašto psi hrču? Trebate li se zabrinuti?

Foto: Shutterstock

HRKANJE kod naših četveronožnih prijatelja može ukazati na neke zdravstvene probleme. Hrče li i vaš pas? Pročitajte koji su najčešći razlozi ove pojave:

Rinitis

I vaš pas može imati trenutnu upalu sluzokože nosa. Naime, psi mogu patiti od respiratornih infekcija, čak i od alergija, što može prouzrokovati hrkanje.

Gljivične bolesti

Aspergiloza je vrsta gljivične bolesti koju mogu izazvati tvari u sijenu, travi i sličnim okruženjima. Ako se ne liječi, ova bolest može izazvati nelagodnost, gubitak apetita i ozbiljne zdravstvene probleme.

Strano tijelo ili tumor

Možda je vaš pas udahnuo nešto što blokira dišne puteve. Hrkanje može također ukazati na prisustvo tumora, tvrde stručnjaci.

Terapija

Neke vrste lijekova, kao što su lijekovi protiv bolova ili za opuštanje mišića mogu utjecati na respiratorne organe,čak i stisnuti i suziti dišne puteve. Ako je pas na terapiji, hrkanje se može pojaviti kao nuspojava, ali nakon završetka liječenja i hrkanje će prestati.

Stomatološki problemi


Pokvareni zubi mogu izazvati hrkanje kod ljubimca. Može doći do gnojenja koje prodire u prolaze nosnih sinusa. Zato ljubimcima paziti na oralnu higijenu te psima redovito prati i pregledavati zube.

Pretilost


Baš kao što pretilost može prouzrokovati hrkanje kod ljudi, tako može izazvati poteškoće u disanju i kod pasa. Također, višak kilograma može čak dovesti do kratkih prekida u disanju tijekom sna, što loše utječe na rad srčanog mišića.

Anatomija pasmine

Pasmine s vrlo kratkim njuškama, kao što su engleski i francuski buldog, bostonski terijer, bokser, pekinezer, Shih-tzu i mops - imaju prirodnu sklonosti hrkanju. Naime, građa nosne šupljine utječe na prohodnost dišnih puteva pa dolazi do hrkanja.

Vremenski uvjeti

Suh zrak može izazvati hrkanje čak i kod pasa kojima to nije uobičajeno. Također, promjene nadmorske visine tijekom putovanja sa psom, pa čak i oscilacije tlaka zraka mogu dovesti do hrkanja.

Poza u kojoj pas spava

Primijećeno je da i psi, baš kao i ljudi, mogu hrkati ovisno o položaju u kojem spavaju. Psi koji spavaju na leđima i na trbuhu prave veći pritisak na respiratorne puteve pa dolazi do ove pojave, dok psi koji spavaju bočno, ispruženih šapica, rijetko hrču.

Ako vaš pas hrče, neka veterinar obavi pregled kako biste ustanovili postoji li neki zdravstveni problem, piše portal Životinje.rs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara