Zašto psi vole kopati po kantama za smeće?

Zašto psi vole kopati po kantama za smeće?

Foto: Shutterstock 

KOLIKO puta ste se vratili kući i zatekli prevrnutu kantu, smeće razvučeno po cijelom stanu i vašeg ljubimca kako razigrano maše repom i glođe ostatke? Odgovor na pitanje zašto psi vole kopati po smeću možda leži u našoj zajedničkoj povijesti.
 
Prema mišljenju većine stručnjaka, psi su pripitomljeni od ljudi prije nekoliko tisuća godina, a njihov daleki predak je vuk. U zimskom periodu, vukovi su se približavali naseljenim mjestima i selima, u potrazi za hranom. Izbačeno smeće, ostaci hrane i kosti prava su poslastica, u danima kada lov na krupnu divljač nije baš bio uspješan.
 
Može se reći da je kopanje po smeću urezano u genetski kod pasa. Višak hrane koju bacamo za nas je smeće, ali za pse to je mirisna poslastica koja se mora isprobati.
 
Drugi psi su pak naučili da je kopanje po smeću dobar način da se zadobije pažnja vlasnika. Ako je vaša prva reakcija da uzmete psu iz usta što god da je upravo izvukao iz kante, pas to može protumačiti kao igru. Što je za njih zabavnije, nego da jurite za njima po kući, dok vam oni ne daju svoju novu igračku.
 
Kako da to spriječite?
 
1. Sakrijte kantu
 
Ovo je najbolji i najlakši način. Samo držite kantu izvan dosega vašeg ljubimca. Ako ste do sada kantu držali u kuhinji, maknite je u podrum ili na terasu i zatvorite vrata. Pas će se sigurno u početku pitati gdje mu je nestao izvor zabave, ali za svega nekoliko dana zaboravit će na to i pažnju usmjeriti na nešto drugo.
 
2. Promijenite vrstu kante
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ako vaša kanta nema poklopac, psa nema što spriječiti da uroni njušku ravno u smeće. Nisu dobre ni kante koje imaju poklopac kao ljuljačku, jer pas može zaglaviti glavu i u panici potpuno srušiti kantu.
 
Ni kante sa pedalom za nogu nisu idealno rješenje, jer neki psi vrlo brzo shvate što trebaju napraviti, kako bi se poklopac podigao. Idealna kanta je ona sa dobro prijanjajućim poklopcem, koji neće spasti, čak i ako se kanta prevrne.
 
3. Mirisi koji odbijaju psa
 
Premažite kantu octom i pas neće imati želju da se približava smeću. Ovo je prirodan način da odvratite psa od kopanja po njemu, a jedina mana je što ocat brzo isparava. Na tržištu postoje i različiti sprejevi, koji se aktiviraju preko senzora ili pritiskom na gumb preko daljinskog upravljača. Postoje i uređaji koji emitiraju visoke tonove i blago su neugodni za pse. O korištenju ovakvih uređaja posavjetujte se s veterinarom. Mi ne preporučujemo ovakav način odvikavanja, jer smatramo da se uz malo treninga svako neželjeno ponašanje može promijeniti.

4. Trening pozitivnim metodama
 
Ova metoda zahtjeva najviše vremena, ali je najbolja i dugotrajno rješava problem. Prvo trebate naučite psa zapovijedi ostavi ili ne. Držite poslasticu ili lopticu u ruci i kada pas priđe, recite mu - ne ili ostavi. Kada pas mirno gleda i ne pokušava uzeti to što držite u ruci, nagradite ga. Poslije svega nekoliko ponavljanja pas će usvojiti zapovijed - ne.
 
Svaki put kada pas krene prema kanti recite mu - ne ili fuj. Prvo vježbajte s praznom kantom u kojoj nema hrane niti bilo čega drugog zanimljivog za psa. Kada prođe i taj test, vježbajte s punom kantom. Treba vremena, ali ovaj trening neće biti značajan samo za odvikavanje psa od kopanja po kanti. Istu metodu nagrađivanja za pozitivno ponašanje možete koristiti u ispravljanju bilo kojeg drugog neželjenog ponašanja vašeg ljubimca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara