Zbog čega psi ne žele jesti hranu iz zdjelice?

Foto: Shutterstock

OVO može biti zanimljiv prizor: nakon što ste psu stavili hranu u zdjelicu, on usta hranom, odšeta s njom na drugu stranu sobe, ispljune hranu na tepih i zatim je jede. I nastavlja ponavljati ovaj neobičan ritual sve dok ne isprazni zdjelicu. Ne izgleda kao učinkovit način hranjenja, posebno kad se uzmu u obzir mrvice koje ostavi na tepihu. 

Odgovor na ovaj problem nalazi se u dvije riječi: mentalitet čopora. Kada u divljini  psi ubiju plijen, životinje nižeg ranga odvlače komade mesa na stranu kako se ne bi za njih morali boriti s vođom čopora ili više pozicioniranim članovima, kaže doktorica Julie Albright, profesorica na veterinarskom fakultetu Sveučilišta Tennessee. Sukob sa sobom donosi veliki rizik, pa se gotovo sve podčinjene životinje uvijek povlače kako bi izbjegle svađu. Iako konkurencija u vašoj kući ne postoji, posebno ako imate samo jednog psa, to je evolucijski instinkt koji je preuzeo vlast. 
 
Druga mogućnost je da ako koristite metalnu zdjelu, buka koju stvara hrana dok se premješta po zdjeli plaši ili iritira psa, pa on odnosi svoje jelo dalje od izvora zvuka. 
 
Ako želite riješiti ovo neobično ponašanje, metalnu zdjelu zamijenite plastičnom ili papirnatim tanjurima.
 
Ako pas i dalje odnosi hranu iz zdjele, pronađite prostor koji je više izdvojen, u kojem će jesti. Ako imate još jednog psa, odvojite ih u vrijeme hranjenja kako ne bi osjećali da imaju konkurenciju. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara