Zečevi i vrućine: kako se pravilno brinuti za zeca u ljetnim mjesecima

Zečevi i vrućine: kako se pravilno brinuti za zeca u ljetnim mjesecima

Foto: Shutterstock

KADA krenu ljetne vrućine važno je prilagoditi brigu o zecu novim uvjetima. U divljini zečevi žive u podzemnim jazbinama gdje je temperatura niža nego vani i to im omogućava da se rashlade. Zečevi koji žive u kući nemaju tu mogućnost pa je zato nužno da im vi pružite primjerenu njegu i rashlađenje. Evo nekoliko savjeta kako pomoći vašem zecu da se osjeća ugodno u ljetnim mjesecima. 

 
Za razliku od ljudi, zečevi se ne znoje i ne mogu tako održavati tjelesnu temperaturu. Zato je važno da im pomognete da se rashlade, posebno ako temperatura prelazi 25 stupnjeva.
 
Ako je zec vani, pobrinite se da ima natkriven dio kako bi imao dovoljno hlada U kući smjestite zeca u najhladniju prostoriju, ili postavite ventilator koji će rashlađivati prostor. U kavez mu stavite keramičku pločicu na kojoj će ležati kako bi mu bilo hladnije. Zamrznite nekoliko boca s vodom pa stavite jednu u kavez kod zeca, kako bi se hladio dok leži pored nje.
 
Na početku ljeta zec se počinje pojačano linjati kako bi odbacio debelo zimsko krzno. To znači da će dlaka biti posvuda. Zečevi, kao i mačke, ližu krzno i često imaju problema s dlakama koje uzrokuju probleme s probavnim sustavom. Kako bi to izbjegli svakodnevno četkajte zeca i uklonite svu dlaku koja se nalazi u njegovom kavezu i okolici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Za vrijeme ljetnih mjeseci zečevi pojačano piju vodu kako bi se rashladili, zato pazite da uvijek ima dovoljno svježe vode. Dajite mu dovoljne količine svježeg voća i povrća. 
 
Zečevi loše podnose vrućinu pa je toplotni udar česta pojava. Ako vaš zec šepa, bezvoljan je, u polusnu ili ne reagira, to su sve simptomi toplotnog udara. Važno je potražiti pomoć veterinara, jer ovakvo stanje može dovesti do oštećenja mozga. 
 
Ljeti kunići često stradaju od napada muha. One svoja jajašca polažu kod analnog otvora ili ako zec ima otvorenu ranu. Vlaga i toplina privlače muhe, zato pazite da je vaš kunić uvijek suh, a kavez čist, jer osim topline i vlage muhe privlače i fekalije. Zbog toga redovito pratite svog zeca tijekom ljetnih mjeseci, jer samo jedna muha može prouzročiti štetu. U manje od 24 sata zec može ući u stanje šoka uzrokovanog infekcijom, a kao posljedica često nastupa smrt. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara