Znanstvenici srušili mit: Ribice pamte danima, a ne sekundama

Znanstvenici srušili mit: Ribice pamte danima, a ne sekundama

Foto: Hina

NOVO je znanstveno istraživanje pokazalo da tropske ribice znatno dulje pamte nego što se dosad pretpostavljalo i da se mogu prisjetiti lokacije hrane i nakon 12 dana.

U hijerarhiji životinjske inteligencije, ribe se obično smještaju daleko ispod majmuna, dupina i štakora, tek nešto iznad žohara, prenosi američki NBC. Narodna mudrost kaže da ribice pamte od tri do 30 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, znanstvenici s kanadskog sveučilišta MacEwan dokazali su suprotno. Za testiranje su izabrali istočnoafričke ciklide (Labidochromis caeruleus), popularnu vrstu akvarijskih ribica za koje se pretpostavljalo da imaju određenu inteligenciju jer pokazuju agresivno ponašanje, a za agresiju je potrebno i dulje od nekoliko sekundi zapamtiti s kim si u sukobu.

Stoga su voditelj istraživanja Trevor Hamilton i njegovi kolege znanstvenici trenirali ciklide da uđu u zonu akvarija u koju su im spuštali hranu. "Obuka" je trajala tri dana, a nakon toga su ribice 12 dana puštene na miru. Kada im je ponovno otvorena zona akvarija u kojoj je bila hrana, ribice su je pronašle, što sugerira da su zapamtile gdje se nalazi.

"To je uzbudljivo jer pokazuje da ova vrsta ciklida uz malo poticaja može zadržati pamćenje dulje vrijeme", kazao je Hamilton za BBC. "Riba koja pamti gdje se nalazi hrana ima evolucijsku prednost pred onima koje to nisu u stanju", dodaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara