Ako primijetite ove znakove kod svog psa, potrebno mu je više kretanja

Ako primijetite ove znakove kod svog psa, potrebno mu je više kretanja
Foto: Unsplash

SVAKI pas voli šetnju i svakom je psu potrebna tjelovježba, no potrebe ipak variraju od pasmine do pasmine. Također, unutar iste vrste postoje razlike i potrebe svakog psa individualne su. Ako mislite da se vaš ljubimac dovoljno kreće, a primijetite neke od ovih znakova, budite sigurni da niste u pravu te da su potrebne promjene i više aktivnosti. 

 

1. Prekomjerna težina

Svakako jedan od najočitijih znakova da vaš ljubimac ne dobiva dovoljno tjelovježbe je višak kilograma. Pretili psi trebaju manji unos hrane i više vježbe jer održavanje zdrave tjelesne težine je jako važno za zdravlje vašeg psa. Baš kao i kod ljudi, pretilost u pasa uzrokuje širok spektar zdravstvenih problema.

 

2. Destruktivno ponašanje

Većina destruktivnih ponašanja događa se kada je psu dosadno. Umoran pas ujedno je i dobar pas, a pas kojemu je dosadno, pas je koji će svoju energiju potrošiti na krivi način - na vašem kauču, cipelama i drugim dragocjenim stvarima.

 

3. Opsesivno lajanje

Mnogi psi lajanje koriste kao odličan način da pokažu da im je dosadno, posebno kada im vlasnici nisu kod kuće. Psi na puno načina komuniciraju s nama, a neprestano lajanje sjajan je način kako da dobiju našu pozornost. Drugim riječima, vaš ljubimac vam poručuje da je vrijeme za igru i/ili šetnju.

 

4. Gruba igra

Imate li psa koji se jednostavno ne zna igrati lijepo? I to bi mogao biti znak da on ima dodatnu energiju, koju negdje mora potrošiti, a tada je samokontrola nepoznat pojam.

 

5. Nemir

Svaki pas koji ne dobiva dovoljno fizičke stimulacije bit će vrlo nemiran. Nedostatak tjelovježbe jednako je nepovoljan za njegov um, kao i za tijelo.

 

6. Povlačenje uzice

Povlačenje uzice nije uvijek loše ponašanje već može biti i znak da vaš pas treba nešto više tjelovježbe, odnosno bržu šetnju ili čak trčanje. Nemojte zanemarivati takve znakove.

 

7. Traženje pažnje

Neki psi ometaju svoje vlasnike s vremena na vrijeme, dok im neki psi neprestano dosađuju. Bilo da pritom bulji u vas, gura njuškicu u krilo, laje ili samo besciljno luta, pas koji aktivno traži pažnju vlasnika, tijekom cijelog dana, ne vježba dovoljno.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara