Ako se vaši ljubimci češu iza uha, možda imaju nametnike kojih se morate što prije riješiti

Ako se vaši ljubimci češu iza uha, možda imaju nametnike kojih se morate što prije riješiti

 Foto: 123rf.com

 

PARAZITI koji se nastanjuju u vanjskom slušnom kanalu pasa i mačaka, ali i drugih ljubimaca, zovu se šugarci i uzrokuju bolest koju nazivamo ušna šuga. Ovo je izrazito zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi izravnim, ali i neizravnim kontaktom među životinjama. Ako imate zaraženog jednog ljubimca, vrlo vjerojatno će bolest dobiti i drugi. Mlade životinje posebno su osjetljive na ovu zarazu jer nisu razvile imunosni sustav pa budite posebno oprezni. Bitno je napomenuti da se osim životinja, iako izrazito rijetko, mogu zaraziti i ljudi.

Šugarci su bijele boje i parazitiraju na početku ušnog kanala, ali se mogu proširiti i na ostale dijelove tijela. Životni ciklus ušnih šugaraca traje 21 dan. Hrane se ušnim lojem i ostacima kožnog tkiva, ali ne ulaze u kožu. Kretanjem i hranjenjem unutar kanala izazivaju iritaciju i upalu, što se manifestira stalnim češkanjem, što dovodi do ozljeda okoline uha. Kod dugotrajne invazije, može doći do probijanja bubnjića te do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako u uhu ljubimca primijetite tamne naslage, vrlo vjerojatno se već radi o uznapredovaloj infekciji pa što prije kontaktirajte veterinara. Liječenje ovog oboljenja se obavlja u skladu s postavljenom dijagnozom i nerijetko je dugotrajno. Zato budite strpljivi! Pojačajte prehranu bjelančevinama i redovito tretirajte ranice dozvoljenim sredstvima (ako ih imaju). Ušna šuga nije bezazlena bolest i neophodno ju je liječiti, stoga nemojte zanemariti simptome poput češanja ušnog područja, neprirodne pokrete glave i dezorijentiranost.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara