Alergije su postale sve češći problem pasa! Saznajte više o tome

Alergije su postale sve češći problem pasa! Saznajte više o tome
123rf.com

ALERGIJE kod pasa su podjednako česte kao i kod ljudi, a isto takvi su i simptomi. Neki od uobičajenih simptoma alergija su nadražena, crvena, vlažna i iritirana koža, pojačan svrbež, nadražene oči, kihanje, povraćanje, svrbež ušiju, svrbež i otečenost šapa...

Primijetite li da se vaš pas ponaša neuobičajeno ili da ima neki od ovih simptoma, svakako posjetite veterinara.

Postoji više vrsta alergija, jedna od njih je atopijski dermatitis koji je ujedno i najčešći tip alergije pasa. Nastaje udisajem alergena kao što su pelud, grinje, korov i trave. Ako se radi o ovoj vrsti alergije, psu možete pomoći tako da češće brišete prašinu i držite prozore zatvorene.

Alergije se mogu razviti kod svih pasa, a najčešći alergeni na koje mogu biti alergični su: drveće, pelud, trava, spore gljiva, prašina i grinje, perje, dim cigarete, hrana, neki lijekovi, neki proizvodi protiv buha i krpelja, parfemi, šamponi, neke gumene i plastične igračke.Postoji više vrsta alergije!

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je često sezonska, no u proljeće je najteža alergija jer ima najviše peludi. Koncentracija peludi je najveća u ranim jutarnjim satima i kasno navečer pa izbjegavajte šetnje u to vrijeme.

Kako biste znali točno o kojem tipu alergije se radi kod vašeg ljubimca, potrebno je napraviti dijagnostiku koju obavlja veterinar specijalist dermatologije. Nemojte sami davati lijekove protiv alergije dokle god niste sigurni o kojem tipu se radi.

Alergije na hranu

Možda je vaš ljubimac alergičan na hranu te će promjena hrane biti dovoljna da se njegovo stanje smiri. Kao što smo naveli, postoji i alergija na ugriz buhe, što se također može spriječiti raznim proizvodima kao što su ampule tablete ili ogrlice.

No i kod ovih preparata treba biti oprezan te, kada ih prvi put stavljate, obratite pažnju da se ne bi razvila alergijska reakcija. Iako su šanse male da će ljubimac reagirati na neki od proizvoda, uvijek postoje iznimke. Pazite na svoje ljubimce i brinite se za njih.

Pogledajte kako izgleda osip kao posljedica alergije na hranu. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara