Azil Dumovec pomaže udrugama i napuštenim životinjama. Pomozite i vi

Azil Dumovec pomaže udrugama i napuštenim životinjama. Pomozite i vi
Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba/Azil Dumovec

DOKAZ da smo zajedno jači su i uspješne akcije prikupljanja hrane koje je pokrenuo Zoološki vrt grada Zagreba u sklopu kojeg se nalazi i Sklonište u Dumovcu. U zadnjih par dana pozvali su građane da doniraju hranu udruzi za zaštitu životinja Anima Dvor te Udruzi Šapa u srcu Ogulin.

Ova prekrasna akcija pokazuje koliko je trenutno potrebno pomagati jedni drugima. Udomljavanja su stala, a napuštenih životinja i dalje ima svakodnevno. 

Osamdeset pasa iz Skradnika kraj Josipdola od gladi dijeli samo dobrota ljudi. Riječ je o psima smještenima u udruzi za zaštitu životinja Šapa u srcu.

Slično je stanje i u drugim udrugama koje skrbe o napuštenim psima i mačkama. Naime, mnoge od njih inače ovise o donacijama tvrtki i građana te radu volontera, a sve to zaustavila je pandemija novog koronavirusa. Tvrtke su reorganizirale svoj rad, a građani ne smiju napuštati prebivalište.

 

Zbog toga se mnoge udruge za pomoć posljednjih dana javljaju Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Najpotrebitijima Sklonište upućuje hranu prikupljenu donacijama sa svojeg skladišta. Kako je riječ o ograničenoj količini, a potrebe udruga su mnogo veće, pozivaju se građani koji su u mogućnosti da doniraju hranu za napuštene pse i mačke. Budući da se građanima trenutačno ne preporučuje napuštanje domova, Sklonište im savjetuje da nazovu Info centar Dumovec (01 2008 354) koji će sa svakim građaninom dogovoriti preuzimanje donacije uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Najgore stanje ovih je dana u udruzi Šapa u srcu. Zato su joj djelatnici Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba dostavili donaciju trgovine Zoo Hobby i Zagrepčana. Donacija je obuhvatila oko petsto kilograma pseće hrane.
"Veliko hvala donatorima, Skloništu u Dumovcu i gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću koji su i ovaj put imali sluha za našu udrugu i pse o kojima se brinemo", kazala je Anica Pribanić, predsjednica udruge Šapa u srcu.

Svaki je tjedan za prehranu pasa u toj udruzi koja pokušava steći status skloništa za nezbrinute životinje potrebno oko četiristo kilograma hrane.

"Mnogo je ljudi koji su trenutačno u potrebi, no u ovoj situaciji ne smijemo zaboraviti ni životinje. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba ne treba pomoć građana u hranjenju životinja, ali upravo zbog toga dužno je pomoći drugima koji skrbe o napuštenim kućnim ljubimcima, a nisu u istom položaju. Bit ćemo presretni ako pomognemo u prikupljanju i prijevozu hrane za pse i mačke udrugama u potrebi", kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u sklopu koje djeluje Sklonište u Dumovcu.

Udruga za zaštitu životinja Anima Dvor iz Vanića, sela kraj Dvora, danima je bila odsječena od svijeta. Naime, zbog pandemije novog koronavirusa prekinute su mnogobrojne veze donatora i volontera s udrugom. Udruga trenutačno skrbi o 130 odraslih pasa i osam štenaca.

Zalihe hrane bile su im pri kraju pa su u pomoć priskočile zagrebačke tvrtke i građani. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u nekoliko je dana prikupilo čak 1300 kilograma pseće hrane i dostavilo je u Vaniće.

"Nažalost, udruga nema potporu općine i naš opstanak ovisi isključivo o dobrim ljudima. Za naše pse potrebno nam je najmanje 55 kilograma hrane dnevno, u blizini nemamo odgovarajuću veterinarsku skrb pa pse prevozimo do Zagreba u Kliniku Kreszinger, a i dosta smo udaljeni od gradova čiji su stanovnici spremni udomiti pse.

Dakle, i inače nam je teško, a karantena nam je donijela dodatne probleme. U sve ovo ušli smo otvorenoga srca i to nas vodi i u ovome razdoblju. Zahvalni smo svima koji stoje iza ove donacije", kazala je Ivana Begović, predsjednica udruge Anima Dvor.
Uz nju za pse se brinu njezin suprug Adrian Pavlović i četverogodišnja kći Mila.

Oni su uz srce psima otvorili i vrata svojega doma. Tako kod njih psi o kojima se brinu borave u dvorištu, ali se dobrodošlo osjećaju i u kući. Kako su ukućani posve podređeni brizi za pse, komentiraju kako im karantena teško ne pada. Ni prije nje nisu mnogo napuštali dom. Polako im sve, priznaju, postaje teže jer godine donose narušeno zdravlje i nove brige.

"Uvijek je nadahnjujuće susresti se s ljudima koji žive ljubav prema životinjama, a posebno kada u obzir uzmemo okolnosti u kojima djeluju udruge poput Anime Dvor. Zagrepčani i Grad Zagreb kontinuirano pomažu udrugama za zaštitu životinja, a u situacijama poput aktualne moramo još i više. Zato Sklonište nastavlja prikupljati hranu za pse i mačke te je dostavljati udrugama u potrebi", kazao je Damir Skok.

Svima koji mogu darovati hranu za pse i mačke preporučuje se da pošalju poruku na e-adresu: prijave@dumovec.hr. Nakon toga Sklonište se s građanima i tvrtkama dogovara oko preuzimanja donacije.

Najviše hrane za udrugu Anima Dvor, uz građane, darovale su udruga Noina Arka i tvrtka Pohit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara