Chantilly/Tiffany: Zanimljivosti o mački koja ljubav iskazuje "gugutanjem"

Chantilly/Tiffany: Zanimljivosti o mački koja ljubav iskazuje "gugutanjem"

 Foto: YouTube

PRIČA o Chantilly / Tiffany mačkama počinje 1967. godine kada Jennie Robinson iz New Yorka kupuje dvije dugodlake mačke nepoznatog podrijetla, čokoladno smeđe boje i zlatnih očiju.

Dvije godine kasnije s njima kreće u stvaranje nove pasmine koja je u početku registrirana kao "sable foreign longhair cat" (strana dugodlaka mačka boje samurovine). Isti par zaslužan je za novih 60 mačaka koliko ih se u narednih sedam godina došlo na svijet.

Godine 1970. Robinson se prestaje baviti uzgojem, a njezine mačke kupuje Sigyn Lund koji nastavlja s unapređivanjem pasmine, kojoj mijenja ime u Tiffany želeći naglasiti njezinu eleganciju.


Tijekom 80-ih godina 20. stoljeća pasmina je gotovo nestala sa scene, ali od izumiranja spasili su je kanadski uzgajivači koji joj opet mijenjanju naziv - u chantilly/tiffany i to kako ih se ne bi miješalo s "tiffanie" mačkama britanskih uzgajivača (koje nemaju veze s mačkama iz Kanade).

Chantilly/tiffany pasmina prepoznatljiva je po vitkom i elegantnom tijelu prekrivenim krznom srednje dužine dlake. Dlaka pravi izgled postiže u dobi od dvije do tri godine.

Osim po elegantnom izgledu poznate su i po iskazivanju ljubavi vlasnicima ispuštanjem veselih zvukova sličnih gugutanju golubova.

Što se tiče karaktera riječ je o tihim i nježnim mačkama koje se preporučuju svima koji traže "mačku za krilo" u kojem se one osjećaju najsigurnijima (npr. umirovljenicima). Ne vole biti same te se ne preporučuju vlasnicima koji veći dio dana borave izvan kuće.

Za kraj napišimo kako je riječ o mački kojoj ispada malo dlake. Osim što su dobar izbor za osobe alergične na dlaku, to je velika prednost za sve koji traže mačku koju je lako održavati. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara